Simulador d'ajuts directes
Coneix l'import dels ajuts directes de què es podria beneficiar el teu negoci.
La Xunta de Galicia ha publicat una línia COVID d'ajuts directes a autònoms i empreses per pal·liar els efectes de la COVID. Aquesta convocatòria d'ajuts públics forma part del Reial Decret Llei 5/2021 (en endavant, “RD 5/2021”), l'objectiu del qual és posar a disposició d'empreses i autònoms 7.000 milions d'euros en ajuts públics.
L'ajut consisteix en una quantia econòmica que s'haurà de destinar exclusivament a satisfer el deute i pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts pel sol·licitant de l'ajut, sempre que aquests s'hagin produït entre l'1 de març del 2020 i el 31 de maig del 2021 i procedeixin de contractes anteriors al 13 de març del 2021.
Aquests ajuts de caràcter finalista inclouen els següents Programes:
Programa I: de suport a les persones treballadores autònomes i mutualistes en estimació objectiva.
Programa II: de suport a les persones treballadores autònomes individuals i persones treballadores autònomes o empreses amb fins a 10 persones treballadores, o amb fins a 25 persones treballadores amb un volum de facturació de fins a dos milions d'euros.
Programa III: de suport a les persones treballadores autònomes o empreses amb més de deu persones treballadores i amb un volum de facturació de més de dos milions d'euros, o empreses de més de vint-i-cinc persones treballadores.
Fent ús de les habilitacions atorgades a les comunitats autònomes al RD 5/2021, Galícia ha estès l'abast de l'ajut a la totalitat de les activitats que es classifiquen a codis de la Classificació d'activitats econòmiques-CNAE09 no inclosos a l'Annex I del RD/2021, sempre que tinguessin una caiguda en el volum d'operacions d'almenys el 40 % en l'any 2020 en relació amb l'any 2019, quedant excloses, en qualsevol cas, les activitats financeres.
Addicionalment, la Xunta de Galicia amplia l'abast de persones o empreses beneficiàries dels ajuts en comparació amb allò que estableix el RD 5/2021, sempre que es compleixin els requisits o es justifiquin les excepcions que estableix l'Ordre.
En relació amb la quantia de l'ajut, s'han establert diferents escales en funció del programa al qual pertanyi el sol·licitant, així com en funció de la caiguda del volum d'operacions i del nombre de treballadors, respectant-se els imports mínims i màxims establerts al RD 5/2021.
Podran ser beneficiàries dels ajuts directes les següents persones:
Les persones treballadores autònomes, empresàries o professionals que apliquin el règim d'estimació objectiva a l'IRPF i que exerceixin una activitat econòmica de les incloses a l'Annex I del “RD 5/21”.
Les persones treballadores autònomes, empresàries o professionals que apliquin el règim d'estimació objectiva a l'IRPF, que exerceixin una activitat econòmica que no estigui inclosa a l' Annex I del "RD 5/2”1”, i que tinguin una caiguda del volum d'operacions anual d'un 40 %, o més, en l'any 2020 respecto del año 2019.
Totes aquelles persones treballadores autònomes, professionals, empreses i entitats que exerceixin una activitat econòmica de les incloses a l'Annex I del “RD 5/21”, que tinguin una caiguda del volum d'operacions anual, a l'IVA o tribut indirecte equivalent, de més d'un 30 % en l'any 2020 respecte de l'any 2019.
Totes aquelles persones treballadores autònomes, professionals, empreses i entitats que exerceixin una activitat econòmica que no estigui inclosa a l'Annex I del “RD 5/21”, i que tinguin una caiguda del volum d'operacions anual, a l'IVA o tribut indirecte equivalent, d'un 40% o més, comparant l'any 2020 amb l'any 2019.
Així mateix, podran ser beneficiàries les persones treballadores autònomes de temporada , sempre que acreditin que continuen amb la seva activitat, encara que no estiguin donades d'alta en el moment de presentació de la sol·licitud, i estiguin donades d'alta un mínim de 4 mesos i un màxim de 9 mesos, en algun dels anys 2019 o 2020.
Podran ser beneficiàries les persones treballadores autònomes i empreses donades d'alta o creades entre l'1 de gener del 2019 i el 31 de març del 2020, i empreses que hagin realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l'1 de gener del 2019 i el 31 de desembre del 2020.
Així mateix, l'administració no considerarà beneficiaris: (i) Les persones treballadores autònomes col·laboradores o societàries; (ii) Les empreses financeres. (iii) Les empreses en crisi, excepte en els supòsits a què fan referència els articles 3.2 i 10.3 de l'Ordre del 9 de juny del 2021, en els quals s'estableixen les bases reguladores de la convocatòria; (iv) els comuners, hereus o partícips de societats civils. En aquest cas, la beneficiària directa de l'ajut serà l'entitat sol·licitant; (v) els empresaris o professionals, entitats i grups consolidats que, en la declaració de l'IRPF, mètode d'estimació directa, impost de societats (IS) o impost sobre la renda de no residents (IRNR) corresponent al 2019 hagin declarat un resultat net negatiu, a excepció dels supòsits establerts a l'article 3, apartat e) de l'Ordre.
Els beneficiaris de l'ajut hauran de complir els següents requisits en el moment de presentació de la sol·licitud:
Tenir el domicili fiscal a Galícia (excepte en els supòsits previstos a l'article 7.a de l'Ordre del 9 de juny del 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de la convocatòria , en endavant, l'“Ordre”).
Tenir una caiguda del volum d'operacions de més d'un 30% l'any 2020 respecte del 2019, en cas de desenvolupar una activitat econòmica inclosa a l'Annex I del RD 5/2021.
Tenir una caiguda del volum d'operacions de més d'un 40% o més l'any 2020 respecte del 2019, en cas de desenvolupar una activitat econòmica que no estigui inclosa a l'Annex I del RD 5/2021.
Tenir quantitats pendents de pagament a proveïdors, creditors, financers i no financers, o deute bancari, o altres costos fixos que s'haguessin generat entre l'1 de març del 2020 i 31 de maig del 2021 i que procedeixin de contractes anteriors al 13 de març del 2021, i que aquestes quantitats siguin d'import igual o superior a l'ajut sol·licitat.
No haver estat condemnat mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.
No haver donat lloc, per causa que fos declarat culpable, a la resolució ferma de qualsevol contracte celebrat amb l'Administració.
Trobar-se al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvenció o ajuts públics.
Trobar-se al corrent del compliment de les obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.
No haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari, no haver estat declarats insolvents en cap procediment i no trobar-se en declaració de concurs, llevat que aquest hagi adquirit l'eficàcia d'un conveni, no estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitats d'acord amb la Llei 22/2003, del 9 de juliol, concursal, sense que hagi conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.
No tenir residència fiscal en un país o territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.
Autoritzar Conselleria d'ocupació i igualtat la cessió de les seves dades al Ministeri d'Hisenda.
Addicionalment als requisits exigits, els beneficiaris de l'ajut hauran d'assumir els següents compromisos i obligacions:
Mantenir l'activitat fins al 30 de juny del 2022.
No repartir dividends durant els anys 2021 i 2022.
No aprovar increments en les retribucions de l'alta direcció durant un període de 2 anys.
Aplicar l'ajut a la destinació per a la qual es va concedir.
Estar al corrent en les seves obligacions tributàries estatals i autonòmiques i amb la Seguretat Social, així com no tenir deutes pendents amb l'administració pública, amb anterioritat a la proposta de pagament final de l'ajut.
Comunicar a l'òrgan concedent qualsevol modificació de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció.
Disposar dels llibres de comptabilitat, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas.
Adoptar les mesures adequades de difusió per donar publicitat al finançament públic de les actuacions subvencionades, esmentant en totes les actuacions i suports que s'utilitzin l'origen dels fons que financen aquests ajuts, assenyalant que són finançats pel Govern d'Espanya.
Sotmetre's a les actuacions de control, comprovació i inspecció que farà la Conselleria d'ocupació i igualtat, a les de control financer que escaiguin, a la Intervenció general de la comunitat autònoma, a les previstes a la legislació del Tribunal de Comptes i del Consell de Comptes, o a altres òrgans de l'Administració de l'Estat, i presentar tota la informació que se'ls requereixi en l'exercici de les actuacions anteriors.
Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits previstos a l'article 33 de la Llei 9/2007, del 13 de juny, de subvencions de Galícia, i en els casos que preveu aquesta ordre.
Notificar la totalitat dels ajuts obtinguts, dins del marc temporal a què fa referència aquesta ordre.
Aquelles altres obligacions establertes a l'article 11 de la Llei 9/2007, del 13 de juny, de subvencions de Galícia, i a l'article 14 de la Llei 38/2003, del 17 de novembre, general de subvencions.
Pel que fa a l'import dels ajuts, s'estarà als següents criteris en funció de tipus de Programa
Aquesta quantitat s'incrementarà fins a 3.000 euros en funció del nombre de persones treballadores per compte d'altri que tinguin en el moment de la publicació de l'ordre, segons l'escala següent:
Per a les persones autònomes de temporada, els imports de l'ajut seran el 50% de les quantitats indicades anteriorment.
Pel que fa al mínim de l'import de l'ajut per als beneficiaris del Programa II, aquest serà de 4.000 euros, excepte per a les persones treballadores autònomes de temporada, que serà de 2.000 euros.
Pel que fa al màxim de l'import de l'ajut per als beneficiaris del Programa II, aquest no podrà excedir els següents límits:
Aquesta quantitat s'incrementarà fins a 15.000 euros en funció del nombre de persones treballadores per compte d'altri que tinguin en el moment de la publicació de l'Ordre, segons l'escala següent:
Per a les persones autònomes de temporada, els imports de l'ajut seran el 50% de les quantitats indicades anteriorment.
Pel que fa al mínim de l'import de l'ajut per als beneficiaris del Programa III, aquest serà de 4.000 euros, excepte per a les persones treballadores autònomes de temporada, que serà de 2.000 euros.
Pel que fa al màxim de l'import de l'ajut per als beneficiaris del Programa III, aquest no podrà excedir els següents límits:
Durant la tramitació de la sol·licitud, la Xunta de Galicia exigirà la presentació de la següent documentació:
Així mateix, per a la tramitació d'aquest procediment i verificació del compliment dels requisits per ser beneficiari de l'ajut es consultaran automàticament totes les dades necessàries que estiguin en poder de l'administració o elaborades per les administracions públiques, o subministrades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, excepte que la persona interessada se n'oposi a la consulta.
En cas que les persones interessades se n'oposin a la consulta, ho hauran d'indicar al formulari de sol·licitud i presentar els següents documents, segons escaigui:
La presentació de la justificació dels ajuts es farà telemàticament en el termini de 3 mesos des de la recepció de l'ajut, adjuntant els següents documents:
Les sol·licituds es poden presentar des del 14 de juny fins al 14 de juliol del 2021, tots dos inclosos.
Les sol·licituds, juntament amb la documentació requerida, es presentaran obligatòriament per mitjans electrònics a través dels formularis normalitzats (disponibles com a annexos a l'Ordre), a través de qualsevol dels mecanismes d'identificació i signatura admesos per la seu electrònica de la Xunta de Galicia i, segons el procediment corresponent a la seu electrònica de la Xunta de Galicia.
Pel que fa al procediment de concessió d'aquests ajuts, s'estableix un procediment de concessió directa que no té la consideració de concurrència competitiva. La concessió de l'ajut es realitza per la comprovació de la concurrència, en la persona o entitat sol·licitant, dels requisits establerts i per ordre de registre d'entrada de les sol·licituds fins a exhaurir el crèdit pressupostari.
Per a més informació en relació amb la convocatòria de l'ajut públic, es pot adreçar a l'Ordre del 9 de juny del 2021 del Diari Oficial de Galícia don s'inclouen els detalls de la convocatòria.
1. 1. A les persones treballadores autònomes que estiguin donades d'alta durant un període superior a 9 mesos se'ls aplicarà el règim general, i no el de temporada.
2. Aquest requisit exceptua els grups d'empreses, les persones empresàries, professionals i entitats el volum d'operacions dels quals el 2020 sigui superior a 10 milions d'euros, que operin a Galícia i que desenvolupin la seva activitat econòmica a més d'un territori autonòmic o a més d'una ciutat autònoma.
3. En cas que existeixin crèdits sobrants en algun programa, s'estarà a allò que estableix l'article 5.2 de l'ordre.
4. En cas que existeixin crèdits sobrants en algun programa, s'estarà a allò que estableix l'article 5.2 de l'ordre.
Simulador d'ajuts directes
Coneix l'import dels ajuts directes de què es podria beneficiar el teu negoci.
Comunitat de Madrid
Comunitat Valenciana
Et pot interessar
Quins tipus d’IVA existeixen i a quins productes i serveis s’apliquen
BLOG SANTANDER
Claus per a un bon pla d'expansió
BLOG SANTANDER
En vull saber més
Set llibres per aprendre economia el 2024
BLOG SANTANDER