Bitcoins, moneda digital, criptodivises, blockchain, són paraules que et sonen, oi? Últimament apareixen a les notícies, els diaris, la televisió, blogs... I tothom en parla, però... Saps tot el que cal saber sobre les criptodivises?

Què són?

Les criptomonedes o criptodivises són monedes virtuals amb les quals es poden fer transaccions electròniques de compra i venda de béns i serveis sense necessitat d’un mitjancer. A diferència de les monedes físiques, com l’euro o el dòlar, les criptomonedes no les emet cap Estat ni banc central. Només existeixen a Internet, és a dir, es generen i s’emmagatzemen únicament de manera digital.

Com neixen?

La primera criptomoneda que va existir i que va començar a funcionar va ser el famós bitcoin fa 11 anys, el 2009. Es tracta de la primera xarxa entre parells de pagaments descentralitzats, sense una autoritat central ni mitjancers. Darrere de la creació d’aquest protocol hi ha una persona anònima (o grup de persones) anomenada Satoshi Nakamoto. Si t’interessa saber més coses sobre el bitcoin, a Netflix tens disponible el documental Banking on Bitcoin.

Des d’aleshores, han aparegut altres criptodivises, unes de més conegudes que d’altres, que copen un mercat que creix dia rere dia.

Quines criptodivises existeixen?

Com diem, el bitcoin és àmpliament conegut, però no és l’única criptodivisa existent. XRP (abans anomenada Ripple), Ethereum, Litecoin o Dash són algunes de les criptomonedes actuals de més capitalització. Totes s’han desenvolupat utilitzant diferents funcions criptogràfiques i tenen diferents valors en funció de la data de creació, el nombre d’usuaris o el volum de les transaccions.

A continuació en repassem algunes de les més conegudes del mercat:

 • Bitcoin (BTC): és la moneda digital més coneguda del món, va néixer l’any 2009. Es va fer tan popular pel seu caràcter descentralitzat i el seu codi font obert creat, com ja vam veure, per Satoshi Nakamoto.
 • Bitcoin Cash: es tracta d’una divisió de la criptomoneda més famosa del món (com el seu propi nom indica, el bitcoin), que va prendre com a últim bloc del bitcoin el 478558. A partir d’aquí, el Bitcoin Cash generaria els seus propis blocs amb una mida molt més gran que els bitcoins, passant d’1 MB a 8 MB primer i després a 32 MB. Es tracta d’una criptodivisa recent, neix l’agost del 2017 amb la intenció de continuar la visió original del bitcoin d’utilitzar Internet com el sistema efectiu de peer-to-peer per al seu funcionament sense dependre de solucions de tercers, com a bitcoin amb, per exemple, Lightning Network (xarxa P2P que funciona com un sistema de segona capa per als micropagaments amb bitcoins).
 • XRP (abans anomenada Ripple): deriva, com totes, del bitcoin, i en aquest cas és la segona moneda digital en capitalització del mercat. Va ser creada per la plataforma RippleNet l’any 2012 i es postula com un gran competidor del bitcoin.
 • Ethereum: es tracta d’una cadena de blocs (blockchain) o una tecnologia de comptabilitat distribuïda. Es va concebre com una versió millorada del bitcoin per superar les limitacions del seu llenguatge de programació. Ethereum va ser proposat per Vitalik Buterin, un desenvolupador de criptodivises.
 • Dash: també coneguda com a Darkcoin i XCoin, la criptomoneda Dash ofereix les mateixes característiques que el bitcoin, però a més té funcionalitats avançades.
 • Litecoin (LTC): està inspirada en el bitcoin i és idèntica en l’aspecte tècnic. Està pensada per a transferències de poc valor i té tres diferències principals respecte al bitcoin:
 1. la xarxa de processament de Litecoin tarda 2,5 minuts per fer un bloc en comptes de 10.
 2. La xarxa de Litecoin produirà aproximadament quatre vegades més unitats que el bitcoin (84 milions de Litecoins).
 3. Utilitza la funció Scrypt en el seu algoritme per facilitar la mineria (obtenció de Litecoins), sense necessitar cap altre tipus de sistemes més complexos, com en el cas del bitcoin.
 • Peercoin (PPC): també conegut com PPCoin i Coín Peer-to-Peer, és la primera criptodivisa basada en una implementació combinada de proof-of-stake (PoS) / proof-of-work system (PoW), que fa que la verificació de les transaccions amb aquesta criptomoneda sigui més senzilla i consumeixi molts menys recursos de computació que la que es fa amb altres monedes digitals.
 • Dogecoin (DOGE): és la criptodivisa derivada del Litecoin, que té com a logotip un gos Shiba Inu d’un mem d’internet, creada pel programador d’IBM Billy Markus amb la intenció d’arribar a un nombre d’usuaris molt més gran que el bitcoin, superant la controvèrsia sorgida amb el bitcoin pel tema del mercat negre en línia de Silk Road.
 • Namecoin (NMC): es tracta de la primera derivació que hi va haver del bitcoin, però amb petites modificacions per anticipar-se a problemes d’escalabilitat. Està limitat a 21 milions d’unitats i es pot dividir en 8 decimals com a màxim.
 • QuarkCoin (QRK): creada per l’economista Bill Still, aquesta criptomoneda pretén que pugui ser creada i/o utilitzada per qualsevol persona sense necessitat de posseir equips especials, amb més seguretat i velocitat de les transaccions que el bitcoin.
 • Iota (IoT): una criptomoneda enfocada al 100% a la Internet de les coses. En aquests moments ocupa el número 7 en capitalització del mercat.

Quina és la seva diferència amb la cadena de blocs?

El blockchain o “cadena de blocs” és una part fonamental del bitcoin o de qualsevol altra criptomoneda, ja que funciona com un “notari públic” no modificable de tot el sistema de transaccions. La cadena de blocs evita que una moneda virtual es pugui gastar dues vegades i garanteix que els pagaments i els cobraments amb bitcoin siguin segurs.

Com funcionen les criptodivises?

Les criptodivises utilitzen una sèrie de tecnologies d’última generació, combinant serveis P2P (d’igual a igual, intercanvi de parells) amb criptografia.

Des del punt de vista dels usuaris, les transaccions es fan des de moneders electrònics, també coneguts com a wallet, a través dels quals es poden enviar o rebre bitcoins o la criptodivisa en qüestió. L’aparença de qualsevol d’aquests moneders digitals és la d’una aplicació per a mòbil i el seu funcionament és molt similar a la banca en línia, tot i que sense un organisme intermediari que controli la transacció.

Pel que fa a les seves “tripes”, les criptomonedes són arxius xifrats que funcionen de manera semblant a un compte bancari. La transacció de bitcoins (o una altra criptodivisa) s’efectua en el moment en què coincideixen uns codis públics, que estan relacionats amb les contrasenyes (o claus criptogràfiques) creades pels usuaris. Aquesta transacció es registra després en cadena de blocs, la qual cosa en garanteix la seguretat.

Com es creen les criptodivises?

En principi qualsevol persona amb coneixements adequats de programació pot crear una criptomoneda a partir d’una ja existent, ja que la majoria de les criptodivises són de codi font obert que es pot baixar i modificar. També es pot fer, de manera més fàcil, a través de les plataformes que existeixen per crear criptomonedes, com Wallet Builders.

Però si del que estem parlant és d’aconseguir unitats d’una criptomoneda ja existent, les possibilitats són dues:

 • Fabricar noves unitats de bitcoin o una altra criptodivisa a través d’un procés que es coneix comunament com a “mineria”. El problema és que a mesura que es minen bitcoins, és més difícil obtenir bitcoins nous, per la qual cosa, en la majoria dels casos, es requereixen ordinadors especials, molt potents i que consumeixen força energia. Per això aquest procés de generació de bitcoins pràcticament només es fa a través de granges de servidors.
 • Acceptar criptodivises com a mètode de pagament per un bé o servei, adquirir-los en una casa de canvi o comprar-los a algú. El nombre de llocs que accepten bitcoins com a mètode de pagament és limitat i va canviant amb el temps; per exemple, actualment Microsoft o alguns restaurants de la cadena Subway els accepten. Altres companyies, com Amazon, no accepten pagaments en bitcoin directament, però sí a través de passarel·les de pagament que fan de mitjanceres, com Bitrefill  o Fold.

Són perilloses les criptodivises?

Les criptodivises són tecnologies relativament recents i que estan sent estudiades per experts i entitats bancàries de tot el món. En general, queda descartada la idea que es tracti, com molts opinen, d’una estafa o d’un frau, per dos motius: el primer, perquè els sistemes de criptomonedes no prometen rendibilitats falses, i, el segon, perquè tenen darrere la tecnologia de cadena de blocs que els dona suport. Tot i que sí que és cert que no es deslliuren de l’estigma de la volatilitat i de la por del que és poc conegut.

Un exemple del canvi d’actitud cap a les criptomonedes amb el pas dels anys és el del Banc Central Europeu (BCE), que ha passat d’alertar sobre les criptodivises, per la seva volatilitat, la manca de protecció legal i la falta de suport d’una autoritat pública, a estudiar la possibilitat de crear una moneda digital.

En qualsevol cas, abans de fer qualsevol pas en el món de les finances, tant amb moneda real com amb criptodivises, és recomanable recopilar tota la informació possible per conèixer-ne els pros i els contres i buscar el consell d’especialistes.

Pàgines relacionades interessants:

 • Pots visualitzar la informació de valors en temps real a Coin Market Cap.
 • La informació de valors d’Ethereum, tanmateix, la trobaràs aquí.
 • A CryptoLife pots contractar la creació de criptodivises per un preu raonable.
 • BitcoinTalk: fòrum de gent que es dedica al tema de les criptomonedes, tant venda com compra fins a freelance que ofereixen els seus serveis clonant criptodivises de codi font obert.
 • Si el que vols és obtenir o operar amb bitcoins, a The College Investor trobaràs les webs principals que s’hi dediquen.
 • Per guanyar interessos amb bitcoins t’interessaran Poloniex, Magnr, Bsave o Bter.
 • Pàgines per guanyar bitcoins en línia: BtcClicks, BtcVIC, RefBit o Coinbulb.
 • Altres pàgines ofereixen préstecs en bitcoins, com per exemple BTCJam i Bitbond.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×