Un exemple pràctic de phishing

La campanya de la renda acostuma a arrencar amb una onada de missatges fraudulents que suplanten l’Agència Tributària i que intenten enganyar els usuaris per robar-los dades personals o infectar ordinadors i mòbils amb un virus.

La policia acostuma a ser qui en dona l’alerta. En general, els casos de phishing de l’Agència Tributària consisteixen en el següent:

  • Un missatge electrònic amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) com a remitent.
  • Assumpte del missatge: “Missatge de devolució d’impostos”.
  • En el text del missatge hi ha un enllaç a una pàgina web que simula ser la de l’AEAT, amb un formulari en què sol·liciten dades amb l’excusa de tornar certa quantitat de diners (nom, NIF, número de targeta, data de caducitat, codi PIN, data de naixement).

No és la primera vegada que els ciberdelinqüents intenten robar dades personals i bancàries fent-se passar per l’AEAT, i l’enginyeria social és un sistema que encara continua sent eficaç i molts usuaris cauen en el parany.

CONSELLS CONTRA EL PHISHING

  1. No obris els missatges d’origen desconegut o que incloguin arxius adjunts estranys.
  2. Tingues precaució quan facis clic als enllaços dels missatges. Sempre és millor escriure la url directament al navegador per arribar a la web que estem buscant.
  3. Molt de compte a l’hora de baixar fitxers adjunts, fins i tot encara que te l’enviï un contacte conegut.
  4. Fes atenció a la forma del missatge. Tot i que els ciberdelinqüents sofistiquen les seves tècniques cada vegada més, encara hi ha pistes que t’han de fer desconfiar: errors gramaticals en el text, faltes d’ortografia o missatges d’urgència són les pistes més comunes.

Segueix aquests consells en tots els teus dispositius: tant si tens ordinador i mòbil d’empresa com en tots els equips informàtics que facis servir a casa teva.

Si has rebut aquest phishing i has emplenat les dades, et recomanem que et posis en contacte amb la Superlínia perquè et puguin orientar sobre les mesures corresponents que has de dur a terme per protegir-te: 915 123 123.

Et pot interessar

×
${loading}
×