Què és el vishing?

Cada any s’incrementen els casos de frau digital que utilitzen tècniques d’enginyeria social per enganyar els usuaris. L’enginyeria social consisteix a obtenir informació sensible, com ara dades bancàries i contrasenyes, que permet als ciberdelinqüents poder cometre activitats fraudulentes.

Recentment s’han identificat nombrosos casos de frau que s’han comès mitjançant la tècnica de pesca per veu, per això cal conèixer en què consisteix i com ens podem protegir.

Què és?

És un tipus d’enginyeria social que persegueix obtenir les dades personals i bancàries dels usuaris a través d’una trucada, enganyant la víctima mitjançant la suplantació de la identitat d’un tercer de confiança.

Com es produeix?

Un cas habitual és el del fals tècnic informàtic que truca per solucionar un suposat problema amb l’equip. El ciberdelinqüent intenta convèncer l’usuari que per solucionar la incidència és necessari instal·lar un programa d’accés remot. D’aquesta manera, aconsegueix tenir el control de l’ordinador i accedir a la informació bancària.

Un altre cas que està sent cada vegada més freqüent és el de la suplantació d’identitat d’operadores de telefonia mòbil. En aquests casos, ofereixen la participació en un sorteig de regals exclusius, com smartphones d’última generació. És important tenir en compte que aquestes ofertes enganyoses no només arriben a nosaltres a través de trucades, sinó també a través de missatges i publicitat en línia.

Com et pots protegir?

El primer mètode de prevenció és estar informat. Per a això, pots seguir algunes recomanacions de seguretat amb les quals et pots anticipar als atacs cibernètics i mantenir protegits els equips:

  • Sospita si reps una trucada d’un servei conegut que no esperes. I, sobretot, de les comunicacions que sol·licitin que facis una acció de manera urgent, com facilitar les teves dades bancàries.
  • No facilitis informació personal ni revelis les teves credencials bancàries. Banco Santander mai no sol·licita informació confidencial per correu electrònic, SMS o qualsevol altre canal poc segur.
  • Vigila amb les ofertes excessivament bones, les promocions o les devolucions de diners que no hagis sol·licitat. Si tens dubtes amb el que t’ofereixen, posa’t en contacte amb l’entitat legítima.
  • Com has d’actuar? Mantén la calma i no segueixis les indicacions del ciberdelinqüent. És preferible interrompre la comunicació i posar-se en contacte amb el banc o l’entitat per denunciar el que ha passat. En cas que hagis facilitat les teves dades, comprova ràpidament si hi ha hagut moviments al teu compte.

Et pot interessar

×
${loading}
×