L’ús de smartphones o telèfons mòbils intel·ligents s’ha generalitzat d’una manera que, segons dades de Statista, el 63% dels usuaris en línia van fer compres des dels seus dispositius mòbils. La xifra és del 2018, però no només demostra una progressió, sinó que avala el fet que aquest tipus de dispositius són fonamentals en el nostre dia a dia i que ens acompanyen des que ens despertem fins que ens n’anem a dormir.

Saps com fer pagaments amb el mòbil de manera segura? Quina tecnologia s’utilitza i com pots protegir les teves transaccions?

La major part de les targetes bancàries, tant de dèbit com de crèdit, ja permeten fer pagaments sense contacte, tan sols apropant-les al terminal de punt de venda (TPV), fent ús de la tecnologia contactless. Utilitzar-les s’ha convertit en una pràctica d’ús quotidià. Però, a més, en els últims anys s’ha desenvolupat especialment l’ús del telèfon mòbil com a mètode de pagament als establiments. Per fer-ho, cal que tant el teu smartphone com l’establiment compleixin una sèrie de requisits que cada vegada són més habituals.

Com es pot pagar amb el mòbil?

  • Per pagar amb la tecnologia contactless del mòbil:
  • El mòbil ha de disposar d’un xip NFC (near field communication), nom amb què es coneix la tecnologia que permet efectuar un intercanvi d’informació per proximitat.
  • Cal que configuris les teves targetes de dèbit o de crèdit del teu banc a l’app de pagament preestablerta al mòbil. En el cas de les targetes de Banco Santander, es poden fer servir les aplicacions següents:
    • Apple Pay: si el teu mòbil és un iPhone o si tens un Apple Watch, iPad o Mac i navegues amb Safari.
    • Samsung Pay: si tens un telèfon mòbil Samsung d’última generació.
    • Google Pay: si tens un dispositiu Android amb un sistema operatiu versió 5.0 o superior.
  • El TPV de l’establiment ha de disposar de la tecnologia contactless. La major part dels comerços a Espanya ja disposen d’aquest tipus de terminals.
  • A l’hora de pagar, només hauràs de desbloquejar i apropar el telèfon al terminal de punt de venda (TPV) amb tecnologia contactless de l’establiment. Depenent de la configuració de l’aplicació de pagament, pot ser necessari que l’obris i seleccionis l’opció de pagament (si n’hi ha diverses, has de seleccionar la targeta i executar el pagament) dins d’aquesta. No és necessari que l’smartphone i el TPV es toquin, n’hi ha prou amb apropar-los a menys de quatre centímetres.
  • La transacció es completa automàticament si l’import de la compra és inferior a 20 euros. Arran de la Pandèmia de la Covid-19 es va decidir elevar aquesta quantitat a 50 euros, desconeixem si es mantindrà, si bé les marques i alguns països de la UE són partidaris de convertir aquesta mesura en definitiva. En el cas d’efectuar pagaments amb Samsung Pay o Apple Pay, sempre caldrà autenticar-se (empremta biomètrica o codi de seguretat de l’usuari) per activar i fer el pagament, independentment de l’import.

Altres mitjans de pagament amb el mòbil

Bizum

És un servei que permet enviar i rebre diners, entre particulars, efectuar donacions a ONG i pagar a comerços electrònics, tot això al moment i sense necessitat de saber quin és el número de compte de la persona beneficiària. Per enviar diners a través de Bizum només has d’activar el servei i acceptar-ne els termes i les condicions (en el cas de Banco Santander dins de l’App Santander o Banca en línia), triar un contacte del teu mòbil, o una ONG seleccionant-la entre les disponibles a l’aplicació o identificant-la amb el seu codi, i indicar la quantitat que vols enviar. Per pagar amb Bizum als comerços electrònics que tinguin habilitada aquesta modalitat de pagament, només caldrà que indiquis el teu número de telèfon i que incloguis la clau Bizum que et proporcioni el teu banc. És un mètode segur que té el suport de la majoria de bancs espanyols.

Wearables

També és possible connectar les targetes bancàries amb altres dispositius mòbils, com són els rellotges intel·ligents o smartwatch Fitbit Ionic i Garmin. Per a això s’ha de configurar apropiadament l’app dels rellotges al telèfon mòbil, cosa que a les pàgines sobre Fitbit Pay i Garmin Pay et mostrem com s’ha de fer. El pagament en aquest cas es fa en apropar el dispositiu al TPV.

És segur pagar des del mòbil?

Les transaccions o els pagaments sempre es fan de manera segura, ja que les dades s’envien xifrades. A més, es realitzen de manera gratuïta per a l’usuari i aquest no suporta els costos addicionals en les compres, ja que no s’apliquen comissions per pagar amb l’smartphone o els altres dispositius que s’han comentat abans. Aquest servei funciona de la mateixa manera que ho fan les teves targetes bancàries.

Des de l’OSI (Oficina de seguretat de l’Internauta) destaquen la seguretat d’aquest sistema de pagament, ja que fins i tot en cas de robatori o pèrdua del mòbil, si el tenim bloquejat amb un codi PIN, empremta dactilar o reconeixement facial, serà difícil que algú pugui accedir al dispositiu. Depenent de la configuració del mòbil caldrà desbloquejar la pantalla inicial per accedir al menú d’aplicacions i, per tant, al mètode de pagament i autenticar-se.

Consells de seguretat

És recomanable seguir alguns consells bàsics de seguretat per mantenir fora de perill les nostres dades personals. Són recomanacions habituals que passen per un ús acurat dels nostres dispositius electrònics:

  • Mantén actualitzat el sistema operatiu i l’antivirus.
  • Desactiva el NFC sempre que no s’estigui utilitzant.
  • Evita connexions mitjançant xarxes públiques o no segures.
  • Utilitza un bloqueig de pantalla segur amb un PIN fort, un patró complicat, l’empremta dactilar o la identificació facial.
  • Bloqueja la targeta SIM amb un PIN i evita fer servir el mateix número que té la contrasenya per desbloquejar la pantalla.
  • Des de l’OCU recomanen, a més, desactivar el sistema i treure’n les targetes si deixem el mòbil a un tercer, per exemple perquè el repari.

Pagar amb el mòbil utilitzant diferents aplicacions o serveis bancaris és ja una tendència habitual. Els usuaris valoren la immediatesa i la rapidesa en els pagaments i la comoditat.

T'ha semblat útil aquesta informació?
Ens encantaria conèixer la teva opinió per a millorar
${loading}
×