Sol·licitud
del certificat de posicions
Tot seguit trobaràs pas a pas els tràmits que has de seguir i la documentació que necessites en cada moment per tramitar l'herència.
El primer pas per tramitar una herència és comunicar al banc la defunció i sol·licitar el certificat de posicions a data de la defunció.
Aquest document acredita la titularitat del difunt i els saldos dels productes que tenia a Banco Santander i és necessari per liquidar l'impost de successions i donacions.
Abans d'adreçar-te al banc, a més del DNI dels hereus, també has de recopilar la documentació següent:
De manera presencial: al Registre Civil on està inscrit el difunt, aportant el DNI de la persona que sol·licita el certificat.
Per correu ordinari: enviant una carta al Registre Civil on s'indiqui clarament el nom i l'adreça postal a la qual calgui enviar el certificant, fent constar a la sol·licitud les dades següents:
Per Internet: a través de la web oficial del Ministeri de Justícia.
Quans'ha de sol·licitar?
Un cop transcorreguts quinze dies hàbils des del dia en què es produeix la mort, i a través del Model 790 degudament emplenat, que es pot descarregat al lloc web del Ministeri de Justícia o obtenir gratuïtament a les Gerències Territorials del Ministeri de Justícia, amb justificant de pagament de la taxa corresponent (que es pot fer efectiu a qualsevol oficina de Banco Santander)i acompanyat del certificat literal de defunció expedit pel Registre Civil.
De manera presencial: a l'Oficina Central d'Atenció al Ciutadà (C/Bolsa, 8), si es realitza a la Comunitat Autònoma de Madrid, o a les Gerències Territorials del Ministeri de Justícia per a la resta de les comunitats autònomes.
Per correu ordinari: enviant la sol·licitud a l'adreça següent: Registro General de Actos de Última Voluntad, Ministerio de Justicia, Plaza Jacinto Benavente 3, 28012 Madrid.
Per Internet: a través de la web oficial del Ministeri de Justícia, consulta en aquesta pàgina tota la informació.
Com ho puc fer?
És important saber que...
La liquidació de l'impost de successions és un requisit necessari per poder disposar dels productes del difunt.
En aquesta liquidació has d'incloure tots els productes del difunt que figuren al certificat de posicions que Banco Santander t'ha facilitat prèviament (llevat dels plans de pensions). Com a conseqüència d'aquesta liquidació, els hereus hauran de fer-ne el pagament o bé obtindran la declaració d'exempció o prescripció de l'impost de successions corresponent.
Com ho puc fer?
El termini per liquidar l'impost és de 6 mesos des de la defunció, davant de l'organisme recaptador de la comunitat autònoma en què el difunt tenia la seva última residència. Si el difunt o l'hereu no tingués la seva residència habitual a Espanya, la liquidació s'haurà de fer a l'agència tributària estatal.
És important saber que...
Ja tens el certificat de posicions i has liquidat l'impost de successions. El pas següent és sol·licitar la tramitació de l'herència mitjançant un imprès que et facilitarà el banc.
Amb aquest imprès, la persona interessada identifica la persona difunta i facilita les seves dades de contacte perquè Banco Santander s'hi pugui comunicar, si cal. Pots descarregar l'imprès aquí.
Com ho puc fer?
A qualsevol oficina de Banco Santander, aportant la documentació necessària.
És important saber que...
Si el difunt tenia contractats plans de pensions, assegurances de vida o d'accidents, caldrà emplenar i lliurar altres impresos i documents addicionals.
Per fer el repartiment, Banco Santander verifica els documents facilitats per l'hereu i procedeix a:
Com ho puc fer?
És important saber que...
Tens dubtes?
Posem a la teva disposició el nostre servei d'orientació a l'hereu. Telefona'ns al
900.10.49.28
De dilluns a dijous: 9 a 19 h i divendres: 9 al 17 h (excepte festius).
Per a més informació, també pots acudir a les nostres oficines.
És un document obligatori expedit pel Ministeri de Justícia que acredita si una persona ha atorgat testament i davant de quin notari.
En cas que una persona no hagués fet testament, l'acta de notorietat és el document notarial que acredita qui són els seus hereus.
Es pot portar a terme tant en document públic (davant de notari) com en document privat signat per tots els hereus, i aquestes signatures hauran de ser reconegudes per l'entitat bancària o legitimades per un notari.
Sí, és possible pagar els impostos disposant dels béns del difunt dipositats al banc. Per fer-ho cal que s'acrediti la defunció i el dret hereditari, i tots els hereus hauran de dictar instruccions referents a això.
Aquest procediment el pot realitzar qui ostenti interès legítim en l'herència, i haurà d'acreditar aquesta condició mitjançant certificat de defunció, certificat d'últimes voluntats i testament o acta de notorietat.
Tots els hereus hauran de signar l'Annex 5: Document d'extinció del proindivís.
Segons la normativa tributària, l'usdefruit es valora mitjançant la fórmula:
89 – edat de la persona usufructuària
El resultat obtingut serà el percentatge que correspongui al valor de l'usdefruit.
Per la seva banda, la nua propietat es valora amb la fórmula següent:
100 – valor usdefruit
El resultat obtingut serà el percentatge que correspongui al valor de la nua propietat.
Exemple: si la persona usufructuària té 60 anys, el valor de l'usdefruit és 89 - 60 = 29. El valor de l'usdefruit és el 29% del saldo en ple domini. El valor de la nua propietat serà 100 - 29 = 71. És a dir, qui tingui la nua propietat rebrà el 71% del saldo en ple domini.
Servei de testamentaries
Què es pot fer amb diners inesperats?
BLOG
Quins són els impostos associats a una herència?
FAQs
En vull saber més
Què és un préstec preconcedit?
DICCIONARI