Z7_3OKIGJ82O87ID0QF9JMTM8HFC3
Z7_3OKIGJ82O87ID0QF9JMTM8HFS0

A l'hora d'escalfar les nostres cases, des de fa uns quants anys és tendència la instal·lació d'estufes de pèl·let. És un sistema de calor econòmic i ecològic i, per això, moltes persones trien les estufes de pèl·let en comptes d'altres mètodes, com ara la calefacció de gas natural o gasoil, els radiadors elèctrics o les estufes de butà.

Per escalfar la teva llar pots triar entre instal·lar una caldera de biomassa o una estufa de pèl·let; amb la primera també podràs produir aigua calenta sanitària. Però si només necessites calefacció, en aquest article t'expliquem quant costa la instal·lació d'una estufa de pèl·let.

Característiques d'una estufa de pèl·let

Abans de prendre qualsevol decisió, has de saber com funciona una estufa de pèl·let. Aquestes estufes fan servir per a la combustió un tipus de biomassa, els  pèl·lets, que són un grànuls allargats, d'entre 1 i 3 centímetres, fets a partir de restes de fusta i serradures comprimides. És un combustible renovable, net, econòmic i ecològic, motius que expliquen per què les estufes de pèl·let s'han convertit en una opció de calefacció cada vegada més freqüent.

Allò que atorga als pèl·lets un gran poder calorífic és la seva composició densa. La seva mida petita ofereix una àmplia superfície a les flames i això fa que cremin molt bé i els converteix en un combustible molt eficient. Amb poca quantitat de pèl·lets pots mantenir una estufa encesa durant molt més de temps.

Les estufes de pèl·let generen un alt poder calorífic a través de la combustió d'una biomassa sòlida, que s'encén prèviament amb una resistència elèctrica. Els pèl·lets se subministren de forma progressiva a la cambra de combustió i la seva energia es transmet en forma de calor mitjançant un intercanviador d'alta eficiència. D'aquesta manera, la calor que genera la crema dels pèl·lets puja a l'intercanviador i automàticament s'encén un ventilador que extreu l'aire fred i expulsa aire calent, climatitzant l'estança on es troba l'estufa.

Parts de què es compon

Les estufes de pèl·let estan formades per diferents peces, com ara:

  • Un magatzem intern de pèl·lets.
  • Un cargol sense fi, que arrossega la quantitat necessària de pèl·lets i els diposita al cendrer.
  • Una resistència que s'encarrega d'encendre la primera metxa que cremarà els pèl·lets.
  • Un conducte d'evacuació de gasos.
  • Una turbina impulsora d'aire.
  • Una reixeta de sortida d'aire calent.

Què es necessita per a la seva instal·lació?

Per tant, per instal·lar una estufa de pèl·let a casa has de tenir en compte que necessitaràs una sortida de fums cap a l'exterior (normalment de 80 o 100 mm de diàmetre), amb canonada d'acer inoxidable i amb almenys dos metres de canó en vertical. D'aquesta manera es crearà un tir natural en cas que es talli el subministrament elèctric.

si vius en un pis i vols instal·lar una estufa de pèl·let has de saber que es pot fer sempre que ho aprovi la comunitat i que es respectin les normes d'instal·lació que estableix el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE).

Per acabar, tingues en compte que les estufes necessiten un manteniment mínim per part del propietari (aspirar la cendra del cremador, buidar el calaix cendrer, netejar el vidre de la porta, etc.). A més, un cop l'any o cada 500 quilos de combustible, necessiten una revisió de manteniment per part d'un tècnic qualificat. 

Quin és el preu d'una estufa de pèl·let

Per fer-te una idea de quant costa una estufa de pèl·let, hem consultat al web d'un gran centre de bricolatge, on tenen models a partir de 1.000 € i fins a 3.000 €. El preu final dependrà de la marca i model d'estufa, de la potència, de la superfície que necessites escalfar i d'altres funcions que tingui.

Pel que fa al preu de la instal·lació de l'estufa, algunes empreses inclouen sense més cost per al client la presa de mesuraments previs, el desmuntatge de l'estufa antiga i la instal·lació de l'estufa de pèl·let amb la connexió a la sortida de fums ja existent i connexió a la presa elèctrica. Altres serveis, com ara la instal·lació de metres addicionals de canó per a la sortida de fums, feines de paleta, pintura o acabaments d'obra es pressupostaran a part.

Quant estalvia una estufa de pèl·let

A l'hora de decantar-se per una estufa de pèl·let com a sistema de calefacció a casa, no només cal tenir en compte la inversió inicial, sinó l'estalvi a llarg termini que suposa.

La biomassa és una font d'energia més econòmica que altres, com ara el gas o l'electricitat. En igualtat de calor produïda, el pèl·let costa menys que els combustibles fòssils (un 25% menys que el gas natural i 2 vegades menys que el gasoil). A més, durant aquests anys, el seu preu ha estat molt més estable que el dels derivats del petroli o el de l'energia elèctrica.

A quant puja aquest estalvi? Podem fer un càlcul aproximat:

  • un sac de pèl·lets de 15 kg té un preu mitjà de 4 euros, és a dir, el preu per quilo és de 0,26 euros.
  • una estufa petita és capaç d'escalfar una estança de 70 metres quadrats consumint, de mitjana, un quilo de pèl·lets l'hora.
  • Si està encesa unes 8 hores al dia, la despesa diària seria d'una mica més de 2 euros, per tant, en els mesos en què es necessités calefacció, la despesa apujaria a 62 euros mensuals aproximadament.

Fes la comparació amb el preu de la teva factura actual de calefacció (ja sigui elèctrica, de gas o gasoil) i podràs adonar-te que les estufes de pèl·let ofereixen un estalvi significatiu.

Un altre aspecte que pot fer que triem una estufa de pèl·let són els ajuts públics per eficiència energètica, on se solen incloure subvencions per a la instal·lació de calderes o estufes de biocombustibles. Revisa al web de la teva comunitat autònoma si hi ha alguna convocatòria oberta o consulta al portal de l'IDAE, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia.

Per estalvi i ecologia, la instal·lació d'estufes de pèl·let és una alternativa que hauries de considerar si necessites escalfar la teva llar.

Z7_3OKIGJ82O87ID0QF9JMTM8HFS2

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

Z7_3OKIGJ82O87ID0QF9JMTM8HF20
${loading}
×