Què és la prima de risc?

La prima de risc és la rendibilitat més gran que un inversor exigeix a un actiu per assumir el risc que comporta, en comparació amb un altre actiu que es considera lliure de risc.

La prima de risc es coneix principalment com un indicador de la solvència d'un Estat i de la confiança que tenen els inversors en la solidesa de la seva economia, expressant el cost que li suposa finançar-se a través de l'emissió de deute públic en comparació amb un país de referència (en el nostre entorn, Alemanya). No obstant això, la prima de risc també es pot aplicar per a emissions de deute d'empreses privades.

Com més gran és el risc d'un país respecte d'un altre, més gran serà la seva prima de risc i també el tipus d'interès que pagarà per demanar diners prestats.

Com es calcula la prima de risc?

Per calcular la prima de risc d'un país es resta el tipus d'interès que ofereix aquest país per la compra del seu deute públic (generalment el bo a 10 anys) del tipus d'interès que ofereix un país de referència.

La fórmula seria la següent:

Prima de risc = i País amb més risc – i País de referència

on "i" correspon al tipus d'interès.

En el cas d'Europa, Alemanya és el país de referència per al càlcul de la prima de risc de la resta de països, perquè es considera l'economia més sòlida i perquè el seu deute és el que té menys risc.

Per exemple, si Alemanya pagués un 0,5% d'interès pel seu deute públic i Espanya un 2,2%, la diferència entre ambdós tipus d'interès seria de l'1,7%. Per expressar la prima de risc en punts bàsics, es multiplicaria per 100 aquesta xifra i, per tant, la prima de risc d'Espanya seria de 170 punts respecte d'Alemanya.

Una de les maneres de mesurar la confiança que tenen els inversors en una economia és a través de la prima de risc. Quan disminueix la confiança en una economia per part dels inversors, la prima de risc puja i viceversa, a mesura que augmenta la confiança en l'economia d'un país, la prima de risc d'aquest país disminueix.

Et pot interessar

×
${loading}
×