Construir per llogar (build to rent) és la nova tendència en el mercat mobiliari. Arran de la crisi de la COVID-19, inversors nacionals i internacionals estan apostant per aquesta nova fórmula, que suposa invertir en promocions d'obra nova que després es destinaran al mercat del lloguer, en comptes de destinar-se a la venda.

Del 2004 al 2019 el nombre de llars que viuen en règim de lloguer va apujar-se del 13,9% al 18%, segons l'Enquesta de condicions de vida de l’INE. I sembla que la tendència seguirà, per això molts inversors institucionals s'estan interessant per l'opcióbuild to rent.

Per què és una tendència en creixement?

El segment built to rent va veure incrementades les seves inversions a Espanya gairebé un 10% el 2019 i el 2021 s'espera que la construcció per al lloguer es consolidi “a causa de la gran escassetat d'habitatge en règim de lloguer i dels alts preus amb què aquestes propietats surten al mercat”. Així ho exposa l'estudi “Evolució del sector el 2020 i primera meitat del 2021, elaborat per la consultora immobiliària aProperties. De fet, a Espanya està previst que es construeixin més de 90.000 habitatges destinats al lloguer d'aquí al 2028, assenyala un altre informe, en aquest cas, de la consultora Atlas Real Estate Analytics.

Característiques del build to rent

El fenomen build to rent és una pràctica ja coneguda des de fa temps al Regne Unit. També als Estats Units, on aquesta fórmula s'especialitza en diferents segments, com ara el de lloguer de luxe. Ara ha començat a despertar l'interès de l'inversor espanyol.

El build to rent implicaconstruir edificis d'habitatges ja pensats per al lloguer, en els quals s'espera un alt nivell de rotació d'inquilins, assenyala l'informe “Private Rented Sector – Spain 2019” de la consultora immobiliària Knight Frank. Per tant, els acabats han de ser “d'alta qualitat, fàcils de mantenir, reemplaçables i duradors”. En general, es construeixen pisos petits, ben dissenyats i amb molts serveis i àrees comunes. La idea, segons recull aquest informe, és que aquests habitatges s'adaptin a perfils d'inquilins, des de joves professionals a famílies amb nens.

L'habitual és que un únic propietari posseeixi totes les unitats (50 o més en cada complex) i que la gestió dels lloguers i del manteniment es faci professionalment, com un negoci. En això es basa una de les novetats més importants del build to rent davant del tradicional sistema de lloguer a Espanya, caracteritzat per arrendadors particulars (els petits propietaris sumen el 95% dels habitatges de lloguer al nostre país).

El build to rent es veu com una inversió a llarg termini en què els inversors esperen ingressos recurrents, per la qual cosa l'administració dels edificis de lloguer “ha d'assegurar-se que la propietat romangui en bon estat i que el seu disseny segueixi essent atractiu per als inquilins”.

Inversors i inquilins del build to rent

És un moment d'auge del lloguer, el build to rent és un model que permet als inversors adquirir una propietat capaç de generar un retorn al seu capital invertit. Una inversió força interessant perquè, segons les dades d'Idealista, la rendibilitat bruta de la compra d'un habitatge per posar-lo en el mercat del lloguer se situa actualment en el 7%. D'altra banda, als inquilins, la fórmula del build to rent els facilita l'accés a habitatges en bon estat i a preus competitius.

Ara només queda veure si el build to rent es consolida com una alternativa més en el mercat immobiliari espanyol.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×