Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL331I6
Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL331I5

Més del 70% dels incendis que registren les companyies d’assegurances es produeixen a la llar, segons un informe d'Estamos Seguros. Estufes, cuines, instal·lacions de gas... són alguns dels riscos presents als nostres habitatges i als quals en alguns casos no prestem prou atenció. I és que col·locar un radiador elèctric sobre una catifa, endollar molts aparells en una sola regleta o no passar la revisió del gas són situacions que poden provocar un incendi. De fet, les cremades i les intoxicacions per fums figuren entre els cinc accidents domèstics més comuns, segons dades de l'Instituto Nacional de Consumo.

Els danys produïts a casa per un incendi, tan si són devastadors com si no ho són, són costosos. La factura mitjana que abonen les companyies d’assegurances per un incendi domèstic és de 2.000 euros, segons l’estudi d’Estamos Seguros. Els danys habituals fan referència al contingut de l’habitatge: mobiliari, roba, decoració... Al cost econòmic cal sumar-hi l’impacte emocional de tenir no només l’accident, sinó també de perdre objectes de valor per a la persona afectada.

Perquè es produeixi un incendi a casa només fan falta tres coses: aire, calor i un combustible, que pot ser roba, fusta, una catifa, un líquid inflamable... Per això és important prendre una sèrie de precaucions.

Com es poden evitar incendis a casa

Amb unes mesures senzilles podem reduir les possibilitats de patir un incendi a casa. Són consells que minimitzen els riscos que es produeixi el foc i, sobretot, que es propaguin les flames. Són indicacions senzilles que pot seguir tota la família.

  • La instal·lació de gas s’ha de revisar de manera periòdica. Acostumen a ser les mateixes companyies les que estableixen els terminis i programen les revisions, però és recomanable que els llogaters també estiguin al corrent de les dates per a més seguretat.
  • No s’han d’abandonar paelles o cassoles al foc mentre es cuina, i els mànecs s’han de col·locar cap a dintre, sobretot si hi ha nens a casa que els poden tocar.
  • Si la teva cuina és de gas, ha de tenir ventilació cap a l’exterior.
  • Si fas servir estufes i radiadors elèctrics, intenta mantenir-los allunyats de roba, catifes, cortines i altres mobles, i apagar-los o desendollar-los quan no siguis a l’habitació.
  • Cal evitar tapar les reixetes de ventilació de petits electrodomèstics i aparells tecnològics.
  • Encara que les regletes ofereixin la possibilitat de connectar diversos aparells al mateix endoll, no és recomanable sobrecarregar-les. En el cas de les planxes de roba o per als cabells, cal desendollar-les sempre després d’utilitzar-les i deixar-les sobre una superfície que no sigui inflamable fins que es refredin.
  • No és aconsellable fer servir espelmes a l’interior de l’habitatge, però, si ho fas, mantén-les allunyades d’altres objectes i no les deixis mai desateses.

A més de prendre aquestes precaucions per evitar incendis domèstics, pots contractar una assegurança de llar per protegir el teu habitatge i les teves pertinences en cas que es produeixi un accident.

Què cal fer davant d’un incendi

Els incendis domèstics són especialment perillosos a la nit, quan estem dormint. Una alarma d’incendis pot ser útil en aquest sentit, ja que alerta de la detecció de fum.

També pot ser d’ajuda tenir una manta apagafocs per col·locar-la sobre paelles i cassoles si el seu interior comença a cremar o bé disposar d’un extintor portàtil.

De tota manera, si es declara un incendi a l’interior del teu habitatge i no el pots apagar pels teus propis mitjans, és aconsellable que truquis als bombers i abandonis la casa. Cal que tanquis totes les portes al teu pas per impedir que les flames es propaguin amb rapidesa i afectin la resta de l’habitatge. Recorda que has de fer servir les escales per sortir a l’exterior en lloc de l’ascensor.

També pot ser que l’incendi bloquegi la sortida de l’habitatge. Si és així, la recomanació és quedar-s’hi dins, tancar les portes, col·locar draps humits a les escletxes perquè no hi entri fum i, per descomptat, alertar les forces de seguretat de la teva ubicació.

Els incendis que es produeixen a la llar són els més freqüents. Per això és important saber què podem fer per prevenir-los i per protegir la nostra llar i a nosaltres mateixos.

Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL331I7

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

Z7_3OKIGJ82OO2I60QB7IM7JHLFS1
${loading}
×