Triar hipoteca és una de les decisions financeres més importants en la vida de qualsevol persona. El motiu? Es tracta d’un préstec a molt llarg termini amb el qual es demana una quantitat important de diners i amb unes condicions que, de vegades, no són fàcils d’entendre.

Per ajudar-te a fer els passos adequats abans de contractar un préstec hipotecari, hem seleccionat les qüestions fonamentals que has d’analitzar per aconseguir una bona oferta:

  1. Triar entre un préstec hipotecari fix o variable.
  2. Establir el termini de devolució que s’adapti millor a la teva situació, finances i despeses.
  3. Esbrinar el percentatge màxim de l’import total de l’habitatge que el banc està disposat a finançar.
  4. Analitzar les comissions que comporta un préstec hipotecari.
  5. Quins productes hauries de contractar per obtenir un preu millor en la teva hipoteca.
  1. Decideix entre una hipoteca fixa o una de variable. Com passa amb qualsevol préstec, una hipoteca també implica el pagament d’un interès. Tanmateix, en aquest cas et pots trobar amb dues opcions entre les quals has de triar:
  • Hipoteca fixa: com el seu propi nom indica, es tracta d’un interès que no varia al llarg de tota la vida del préstec. Pagaràs la mateixa quota durant tota la vida de l’operació, la qual cosa et permetrà millorar la planificació financera sense incórrer en riscos a causa de les variacions dels índexs de referència.
  • Hipoteca variable: l’interès variable es calcula sumant dos elements; un índex de referència (normalment, l’euríbor a 12 mesos) i un de diferencial, que és un percentatge que fixa cada banc i que no canvia mai. Ara bé, l’euríbor canvia cada mes, per la qual cosa, en funció del nivell que aquest indicador marqui, l’interès que s’ha de pagar pot augmentar o disminuir i, amb això, la quota que es paga mes a mes pel préstec hipotecari.
  1. Fixa un termini de devolució adequat a les teves circumstàncie. A l’hora de triar hipoteca també has de fixar els anys en què vols tornar el deute. Recorda que com més gran sigui el termini, més baixa serà la quota que hauràs de pagar mes a mes, però més alts seran els interessos.
  2. No perdis de vista el percentatge màxim que has de finançar. Generalment, els bancs no acostumen a concedir més del 80% del valor de taxació (o de compravenda) de l’habitatge que es vol comprar, és a dir, si l’immoble que vols adquirir costa 180.000 euros, el normal és que les entitats no et donin més de 144.000 euros. Això sí, hi pot haver ofertes en què aquest percentatge sigui més alt (o més baix) i caldrà que facis comptes per saber si aquesta proposta realment encaixa amb les teves circumstàncies econòmiques
  3. Analitza les despeses i les comissions que hauràs de pagar. A més de les despeses associades a la compra d’un habitatge i a la mateixa formalització d’un préstec hipotecari, no has d’oblidar que moltes ofertes inclouen altres despeses addicionals. Les més habituals són les comissions d’obertura, la d’amortització anticipada (total i/o parcial) i la de novació. A l’hora de triar un bon préstec hipotecari, no t’oblidis de comparar tots aquests costos per saber quina pot ser l’opció més econòmica.

    La nova llei de contractes de crèdit immobiliari, que va entrar en vigor el 16 de juny del 2019, regula aquestes comissions, estableix els límits màxims i afavoreix el canvi de les hipoteques de tipus variable a tipus fix.
  4. Examina quins productes extra t’interessa contractar per bonificar el preu de la teva hipoteca. De vegades els bancs poden oferir un interès inferior amb la contractació d’alguns dels seus productes financers, com per exemple: assegurances de vida, assegurances de la llar, compte corrent o plans de pensions.

Tenir en compte tots els factors i comparar i calcular bé el cost mensual de la teva futura hipoteca és un aspecte en què val la pena invertir temps.

Vols saber quant hauries de pagar de quota mensual per la teva hipoteca? Amb el Simulador d’Hipoteca de Banco Santander pots calcular la quota de la teva hipoteca en molt pocs passos.

Si ja tens una hipoteca però vols portar-la a Banco Santander per millorar-ne les condicions, amb la subrogació d'hipoteca ara ho pots fer. Només has de triar el tipus d'interès i nosaltres ens encarreguem de la resta.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×