Z7_3OKIGJ82OO3O80QNDQ35REJG87
Z7_3OKIGJ82OO3O80QNDQ35REJGO4

Comprar un habitatge és una de les inversions més grans que una persona sol fer durant la seva vida i, per tant, és una decisió que cal prendre amb calma.

Repassem les 9 coses que has de comprovar abans de comprar una casa:

Qui és el titular i quines càrregues té l'habitatge

Per comprovar que la persona que t'està venent la casa n'és el propietari legal, has de sol·licitar una nota simple o certificació al Registre de la Propietat, en la qual també s'informarà de la descripció de l'habitatge i si està lliure de càrregues (si té hipoteca, un embargament, etc.). Sempre cal comprovar que l'habitatge estigui lliure de càrregues.

Cal tenir en compte que, mentre que la nota simple només té un valor de caràcter informatiu, la certificació registral té caràcter de document públic que atorga una presumpció de legalitat als actes i contractes inscrits que s'hi reflecteixen, i estan sota la protecció i a l'empara dels Tribunals.

La ubicació

Un dels aspectes més importants a l'hora de triar un habitatge és la seva situació. No és el mateix comprar al centre de la ciutat que a la muntanya, per la qual cosa hauràs de valorar la disponibilitat dels serveis i les dotacions que siguin més importants per a tu i la teva família: col·legis a prop, hospitals, supermercats, mitjans de transports públics, bones comunicacions, etc.


La inspecció tècnica d'edificis (ITE)

Els immobles que tenen més de 50 anys d'antiguitat han de passar cada 10 anys aquest control tècnic. Les comunitats autònomes i els ajuntaments poden establir una regulació més exigent d'aquest control, l'examen del qual informarà de l'estat general de conservació de l'edifici, del grau d'accessibilitat i de la seva certificació energètica.

Comunitat de propietaris

Si la casa que vols adquirir és un pis o forma part d'una urbanització, hauràs de pagar una quota de la comunitat de propietaris, la qual cosa podria apujar el total que has de pagar si no està inclosa. Parlar amb el president de la comunitat abans de comprar també et servirà per informar-te de si hi ha obres previstes a l'edifici i quin és el cost de la derrama per a cada propietari; de quina és la situació econòmica de la comunitat (si hi ha propietaris morosos) i quins són els estatuts (per si no permeten tenir mascotes, per exemple).

Anar a l'ajuntament

A l'ajuntament on correspongui l'habitatge pots informar-te de si hi ha alguna denúncia d'algun veí sobre la propietat o si hi ha algun projecte en tràmit que pugui influir en el valor de la casa, com ara la construcció d'un nou vial molt a prop de l'habitatge.

L'estat general de conservació de l'habitatge

Si compres una casa de segona mà has de conèixer bé quin es l'estat de la fontaneria, electricitat i baixants, per si saber si hauràs de fer-te càrrec o no d'una reforma a curt termini.

Conèixer el valor mínim de venda de l'habitatge

Les comunitats autònomes fixen uns preus mínims als quals es pot vendre un immoble per evitar el frau que suposa escripturar per un valor inferior al real i així pagar menys impostos. Aquest valor mínim normalment es calcula prenent com a referència el valor cadastral, al qual s'aplica un coeficient corrector segons la ubicació de l'immoble, l'antiguitat, etc.

Les despeses associades a la compravenda

Adquirir un habitatge suposa un desemborsament important. Cal tenir el compte el cost de la immobiliària que gestiona l'operació, el cost de l'escriptura pública de la compravenda a la notaria, el de la inscripció al Registre de la Propietat, els impostos associats (IVA o impost de transmissions patrimonials, depenent de si és un habitatge nou o de segona mà, etc.) i els costos de la gestoria.

Si necessites contractar una hipoteca

És habitual que per poder comprar una casa hagis de sol·licitar una hipoteca; per tant, cal fer un repàs i una anàlisi dels diferents tipus d'hipoteques per trobar la que millor et convingui segons la teva situació econòmica. Pots calcular la quota de la teva hipoteca amb el nostre simulador. A més, en el preu final de l'operació has de tenir en compte les despeses associades a la hipoteca.

Seguint aquesta petita guia, en la qual hem fet un repàs de les coses que has de mirar abans de comprar una casa, t'asseguraràs que la compra del teu nou habitatge és una decisió reflexionada i encertada

Z7_3OKIGJ82OO3O80QNDQ35REJGO6

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

Z7_3OKIGJ82OO3O80QNDQ35REJG44
${loading}
×