Z7_3OKIGJ82OOCAE060B847IGFNH0
Z7_3OKIGJ82OOCAE060B847IGFNH2

Una casa prefabricada és aquella que no es construeix sobre el terreny, sinó que les peces es fabriquen en una nau i després es transporten a la parcel·la, on s'acoblen i es remata l'habitatge. El fet de fabricar-se en un entorn industrial controlat incrementa el control de qualitat sobre els acabats, millora l'aïllament i l'eficiència energètica de l'habitatge i redueix els terminis de construcció.

Al nostre país, la demanda de cases prefabricades està en creixement, tot i que encara segueix sent un sistema de construcció força minoritari i desconegut. Amb aquest article volem projectar una mica de llum perquè coneguis els diferents tipus de cases prefabricades que hi ha.

Cases prefabricades de formigó

El formigó és un dels millors materials de construcció: robust, sostenible, funcional i resistent a les adversitats climatològiques. A més, el formigó permet aconseguir un disseny modern, amb cases de línies rectes i simples, cobertes planes i grans finestrals. Per aquests motius, els blocs de formigó són la base de molts models de cases prefabricades, amb l'acer, que se sol emprar per a les estructures internes.

En una construcció industrialitzada d'una casa de formigó, cada part de l'habitatge es fabrica per separat i, després, es trasllada a la ubicació triada, on s'instal·la i es fan les connexions dels subministraments.

Cases prefabricades de fusta

Una altra opció són les cases prefabricades de fusta. És un material ecològic, sostenible, resistent, durador i molt versàtil que, a més, aporta un ambient natural i càlid a l'habitatge. Dins de la tipologia de cases prefabricades de fusta s'utilitzen tres sistemes de construcció diferents:

  • El sistema de troncs: l'estructura de la casa, feta a partir de grans troncs plans o rodons, queda a la vista.
  • El sistema d'entramat lleuger: els murs de l'habitatge estan formats per una estructura lleugera de fusta (normalment taulers d'OSB) que venen muntats de fàbrica o es munten in situ i, després, es folren, tant a l'exterior com a l'interior, amb altres materials (pot ser fusta o altres).
  • El sistema mòbil: cases de fusta muntades a la fàbrica i transportades fins al terreny on s'ubicaran.

Cases prefabricades modulars

Les dues tipologies de cases prefabricades anteriors també es coneixen amb la denominació d'habitatge 2D, perquè estan formades per elements estructurals de dues dimensions. Després, aquests panells es munten sobre el solar i per acabar la construcció es realitzen algunes tasques convencionals. No obstant això, les cases prefabricades modulars es fabriquen en mòduls tridimensionals que només quan es combinen amb altres mòduls s'obté la casa triada. Aquesta tipologia de construcció també s'anomena prefabricació 3D i té l'avantatge que l'habitatge surt pràcticament acabat de fàbrica.

Cases prefabricades a partir de contenidors

Per acabar, les cases prefabricades a partir de contenidors són les que es construeixen amb contenidors marítims vells als quals se'ls dona una nova vida. L'estructura dels contenidors és molt forta i duradora, no en va estan dissenyats per transportar grans càrregues i resistir a les inclemències del temps, la qual cosa fa que siguin un material ideal per a un habitatge. Un altre avantatge que tenen les cases prefabricades amb contenidors és que la seva construcció és la més ràpida i econòmica, perquè bàsicament no s'ha de construir res, només habilitar els contenidors com a llar. I, a més, per la seva configuració, és un format d'habitatge que es pot traslladar a una altra parcel·la.

Ja sigui de fusta, de formigó o modular, una casa prefabricada ha de complir les mateixes normes urbanístiques i requisits de construcció (el codi tècnic d'edificació) que qualsevol altre habitatge fabricat de manera tradicional.

Z7_3OKIGJ82OOCAE060B847IGFNH1

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

Z7_3OKIGJ82OOCAE060B847IGFN92
${loading}
×