Què és l'OPEP?

L'OPEP és l'Organització de països exportadors de petroli. És una organització permanent i intergovernamental que agrupa els principals països que produeixen aquest combustible.

L'OPEP es va fundar l'any 1960 a la Conferència de Bagdad amb la intenció de coordinar les polítiques petrolieres dels cinc membres que en formaven part en aquell moment (Iran, Iraq, Kuwait, Aràbia Saudita i Veneçuela) per assegurar l'estabilització dels mercats petroliers. Té la seu a Viena (Àustria) on els seus integrants es reuneixen en dues sessions ordinàries l'any per fixar les polítiques.

Quins països són membres de l'OPEP?

L'Organització de països exportadors de petroli (OPEP) la van crear Iran, Iraq, Kuwait, Aràbia Saudita i Veneçuela, els seus cinc membres fundadors. Durant els anys següents s'hi van sumar Qatar (1961), Indonèsia (1962), Líbia (1962), Emirats Àrabs Units (1967), Algèria (1969), Nigèria (1971), Equador (1973), Gabon (1975), Angola (2007), Guinea Equatorial (2017) i Congo (2018). En diferents moments temporals es van retirar de l'OPEP Equador, Indonèsia i Gabon i, per tant, actualment l'organització compta amb 13 països membres.

Quins són els objectius de l'OPEP?

L'OPEP té com a objectius unificar les polítiques petrolieres dels països membres per tal de garantir uns preus justos i estables per a aquests països productors de petroli, un subministrament eficient, econòmic i regular de petroli als consumidors i un rendiment just per als inversors en la indústria del petroli.

Et pot interessar

×
${loading}
×