Un any més, el 22 de desembre, la loteria més famosa d’Espanya tornarà a ocupar portades d’informatius. Si ets un dels afavorits al qual li ha tocat la loteria, segurament et sorgirà la pregunta: “en què hauria d’invertir?”. I després d’aquesta qüestió apareixen diversos dubtes, com ara: quant s’emporta Hisenda, puc cobrar el premi a l’administració o quina és la inversió que més em convé en aquest moment. Abans de gastar-ho tot de cop o deixar la feina, resolem alguns dubtes sobre com pots cobrar la loteria i t’oferim alguns consells d’inversió a mitjà i llarg termini.

Com pots cobrar el dècim premiat

Has comprovat el número una vegada i una altra i sí, t’ha tocat la loteria. En aquest punt sorgeix la primera pregunta: quan pots cobrar el dècim. Disposes de tres mesos de termini per cobrar els dècims premiats. Cal que tinguis en compte que si el premi és inferior a 3.000 euros, es pot cobrar a qualsevol administració de loteria. Aquest pagament es pot sol·licitar des de la mateixa tarda del dia 22, una vegada que hagin conclòs les verificacions dels números premiats. Habitualment s’obre el termini a les 18.00 hores, però l’horari es pot veure una mica retardat si cal fer alguna comprovació extra.

Si el premi que t’ha tocat és igual o superior a 3.000 euros, el pots coHas comprovat el número una vegada i una altra i sí, t’ha tocat la loteria. En aquest punt sorgeix la primera pregunta: quan pots cobrar el dècim. Disposes de tres mesos de termini per cobrar els dècims premiats. Cal que tinguis en compte que si el premi és inferior a 3.000 euros, es pot cobrar a qualsevol administració de loteria. Aquest pagament es pot sol·licitar des de la mateixa tarda del dia 22, una vegada que hagin conclòs les verificacions dels números premiats. Habitualment s’obre el termini a les 18.00 hores, però l’horari es pot veure una mica retardat si cal fer alguna comprovació extra.

Si el premi que t’ha tocat és igual o superior a 3.000 euros, el pots cobrar a alguna de les entitats financeres autoritzades, com és el cas de les oficines de Banco Santander, o bé a les delegacions territorials de Loteries i Apostes de l’Estat. No cal que siguis client de l’entitat bancària per poder accedir al cobrament. Has de presentar el dècim premiat i el teu DNI perquè es pugui fer el lliurament del xec amb la quantitat del premi. En cas que el dècim pertanyi a diverses persones, s’han de presentar els documents que les identifiquin a totes.
brar a alguna de les entitats financeres autoritzades, com és el cas de les oficines de Banco Santander, o bé a les delegacions territorials de Loteries i Apostes de l’Estat. No cal que siguis client de l’entitat bancària per poder accedir al cobrament. Has de presentar el dècim premiat i el teu DNI perquè es pugui fer el lliurament del xec amb la quantitat del premi. En cas que el dècim pertanyi a diverses persones, s’han de presentar els documents que les identifiquin a totes.

Quant s’emporta Hisenda del premi?

Des de l’any 2013, els guanys que s’obtenen dels sortejos i les loteries estan gravats amb un 20%. Aquí s’inclouen tots els premis que formen part de Loteries i Apostes de l’Estat, de l’ONCE i també dels sortejos de la Creu Roja. El 2019 el mínim exempt va augmentar de 10.000 euros a 20.000 euros i Hisenda es queda amb el 20% del que superi aquest límit. Aquest 2020 la quantitat continuarà augmentant.

Així doncs, Hisenda només es quedarà amb el 20% de la quantitat en cas que et toqui el primer, el segon o el tercer premi, que són els que superen els 20.000 euros per dècim. En el moment en què cobris el guany, ja se’t descomptarà la part proporcional. A l’hora de fer la declaració de la renda hauràs d’indicar que has estat un dels premiats en la Loteria de Nadal.

Quin tipus d’inversió et convé?

Una vegada hagis cobrat la loteria, el consell bàsic és que et deixis assessorar per experts per decidir què pots fer amb els diners. Has de fer una anàlisi de la teva situació patrimonial i de les teves necessitats de liquiditat a curt, mitjà i llarg termini, a més d’analitzar el risc que vols assumir. La recomanació habitual és que cobreixis primer les teves necessitats immediates, és a dir, que tapis forats o arreglis per fi aquell electrodomèstic que tenies oblidat, però també et pots permetre algun caprici. És el moment de comprar el regal de Nadal que tant volies. Una vegada que hagis acabat, és el moment de decidir en què vols fer la teva inversió.

Amortitzar el préstec o la hipoteca

Si la teva intenció és amortitzar un préstec o la hipoteca amb el que has guanyat amb la loteria,abans que res has de valorar si et compensa. Tal com assenyalen des de l’Associació Europea d’Assessoria i Planificació Financera (EFPA Espanya), cancel·lar el deute té sentit econòmic “sempre que el cost, és a dir, el tipus d’interès, sigui superior a la rendibilitat que ens donaria un altre actiu financer”. També caldria valorar si hi ha costos per cancel·lació anticipada o si perdem desgravacions fiscals (com és el cas d’una hipoteca sobre un habitatge habitual formalitzat abans de l’1 de gener del 2013).

Plans de pensions o de jubilació

També pots destinar part del teu premi a estalviar per a la jubilació. Els plans de pensions i els plans de jubilació són les alternatives. Els primers són menys líquids (només es pot retirar l’efectiu en determinades contingències) i els segons ofereixen una rendibilitat inferior. També en difereix la fiscalitat. Amb el pla de pensions tindràs deduccions en la declaració de la renda per les aportacions que facis, cosa que no passa amb el pla de jubilació.

Fons d’inversió

Un altre producte per invertir el que t’ha tocat en la loteria són els fons d’inversió. Es tracta de vehicles d’inversió que engloben les aportacions de diversos estalviadors, els quals cedeixen a gestors professionals la presa de decisions sobre la inversió del patrimoni.
La inversió s’efectua de manera conjunta en els actius que l’equip gestor considera adequats per obtenir la millor rendibilitat possible i en funció d’una estratègia d’inversió definida prèviament, és a dir, podràs optar per un perfil més arriscat (renda variable) o per un de més conservador (renda fixa). També existeix l’opció d’un fons mixt. Estant exempts de tributació fins al moment del reemborsament.

Invertir en deute públic

Els perfils més conservadors poden optar pel deute públic. N’hi ha de diferents tipus: lletres del tresor, bons i obligacions. Les lletres del tresor són les emissions de deute a curt termini amb venciments de 3, 6, 9 i 12 mesos; els bons de l’Estat estan indicats per a inversions a mitjà i llarg termini, amb venciments a 2, 3 i 5 anys, i les obligacions de l’Estat estan orientades a inversions a llarg termini (venciments a 10, 15 i 30 anys). Al web del Tresor pots consultar les característiques i el tractament fiscal de cada producte, així com el calendari de subhastes.

Bons i accions

Altres alternatives d’inversió són els bons i les accions. Els bons —la compra de deute d’una empresa o entitat emissora— són interessants per a les persones que tinguin aversió al risc i estan orientats al mitjà o llarg termini. Per la seva part, les accions —compra de participacions d’una companyia— estan indicades per a persones amb un perfil inversor més agressiu. En aquest cas no sabràs quina rendibilitat aconseguiràs fins que no venguis els títols, mentre que en els bons l’interès està fixat prèviament.

Inversió en immobles o en or

També pots invertir els diners de la loteria en actius no financers, com els immobles. Les opcions van des de l’habitatge nou passant pels locals, els garatges o els habitatges de segona mà.

Un altre actiu considerat, el preu del qual acostuma a ser més estable, és l’or. Ofereix una liquiditat total, ja que el pots vendre en qualsevol moment i està exempt de pagar IVA (quan el compres) sempre que sigui en lingots i monedes. Això sí, has de tenir en compte que ja va passar pel seu millor moment i que has de disposar d’un lloc segur per guardar-lo.

Les opcions per invertir els diners que has guanyat en la Loteria de Nadal són variades i aptes per a tota mena d’inversors. Deixa’t assessorar per experts i pren la decisió amb calma perquè la teva inversió sigui tan rendible com sigui possible per a tu. Així aconseguiràs gaudir de tranquil·litat econòmica durant més temps. Una cosa que les teves finances t’agrairan a llarg termini.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×