La inflació és la pujada continuada dels preus dels béns i serveis que consumim durant un període de temps. Aquest increment de preus té un impacte directe en el poder adquisitiu dels ciutadans i en la rendibilitat dels seus estalvis. Repassem com es calcula la inflació i com afecta al consum.

Com afecta l’IPC a la cistella de la compra

A Espanya la inflació es mesura a través de l’índex de preus de consum (IPC). Una taxa que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publica mensualment i que mesura l’evolució del nivell de preus dels béns i serveis de consum adquirits per les llars espanyoles, prenent en consideració els preus de 479 articles que formen una cistella de la compra tipus.

En l’última dècada (del setembre del 2009 al setembre del 2019), l’IPC ha variat un 12,9%, és a dir, la inflació acumulada ha estat del 12,9%. Posem un exemple per explicar-ho millor: un producte que costava 100 euros el 2009, avui costa 112,9 euros. En els últims anys la inflació ha estat molt baixa o fins i tot negativa, però no sempre ha estat així. En els primers anys de la democràcia a Espanya, quan la nostra moneda era la pesseta, els preus pujaven per sobre d’un 10% anual (amb pics propers al 30% anual i un acumulat en la dècada dels vuitanta del 128%). Des de la introducció de l’euro el 2002, els preus han pujat a Espanya un 39,6%.

Els efectes de la inflació en els teus estalvis

Que pugin els preus significa que els nostres diners perden valor, i això suposa perdre poder adquisitiu (amb els mateixos diners podem comprar menys béns que abans). Però també afecta de ple els nostres estalvis. Posem un altre exemple: el 2002 vam ficar en una guardiola 1.000 euros per estalviar-los de cara al futur. Per efecte de la inflació, que, recordem, ha estat del 39,6% fins al 2019, els 1.000 euros que teníem el 2002 s’han convertit en 604 euros, és a dir, hem perdut diners. Per tant, si volem saber si un estalvi o una inversió ens està generant riquesa, li hem de restar l’efecte negatiu de la inflació, que afectarà la rendibilitat final.

Així que si estàs pensant a treure partit dels teus estalvis, busca un producte financer que et doni una rendibilitat superior a la inflació existent. Altrament, estaràs perdent diners.

Ara que ja saps què és la inflació i com afecta els teus estalvis, és important que ho tinguis present quan vagis a invertir. I recorda també les tres regles bàsiques de la inversió: comença com més aviat millor, diversifica i inverteix en el mitjà i el llarg termini. Si estàs pensant a invertir els teus estalvis, pots consultar les nostres gammes de fons d’inversió o de plans de pensions.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×