Tot el que cal saber per comprar un segon habitatge
ESTALVI I INVERSIÓ I 27 de gener de 2021
Si estàs interessat a adquirir una segona residència, aquests són els aspectes que has de tenir en compte.
La primera pregunta que has de respondre si vols adquirir un segon habitatge és quant et costarà i si te'l pots permetre. Fes números sobre els teus ingressos i despeses habituals, mira quants diners tens estalviats i calcula si hauràs de recórrer a un préstec hipotecari i quina serà la quota mensual a pagar. Tingues en compte que les hipoteques per a segon habitatge solen finançar menys percentatge que les destinades a la llar habitual.
Hi ha persones que compren un segon habitatge perquè volen tenir un lloc de descans fora de la ciutat, i n'hi ha que en compren un pensant a fer una inversió amb l'objectiu de llogar-lo després (ja sigui a llarg termini o com a lloguer turístic). Les dues opcions són vàlides: només t'has de decidir per la que més et convingui.
Novament, la ubicació és un factor rellevant a l'hora de marcar el preu de mercat per a l'adquisició de segon habitatge, però també el preu del lloguer si aquest és l'ús triat.
La major part dels espanyols pensem en un lloc de sol i platja per ubicar-hi la nostra segona residència. Per això, les zones amb millor clima (la costa mediterrània, les illes Balears o les Canàries) són les que tenen una oferta més gran. Això no obstant, pot ser que el nostre somni sigui tenir una casa al camp o a la muntanya. Decideix en funció dels teus gustos, però sabent que les condicions climatològiques d'un lloc o l'altre influiran en l'ús que pots donar a l'habitatge: per a tot l'any o només per a uns quants mesos.
Per treure tot el profit del teu segon habitatge, l'ideal seria que poguessis gaudir-ne tots els mesos, no només durant les teves vacances d'estiu. I per a això, un factor clau és la distància a la qual es troba de la teva llar habitual: suficientment a prop perquè et permeti fer escapades de cap de setmana i, al mateix temps, suficientment lluny per desconnectar de la teva vida diària.
Tingues en compte que encara que no hi visquis tot l'any, la teva segona residència et generarà despeses els dotze mesos. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) calcula un desemborsament anual que pot arribar als 1.791 € per fer front als consums mínims de llum, aigua, gas i les despeses de comunitat (si el teu habitatge està en una urbanització o és un pis). Agafa paper i llapis i fes una suma ràpida per estimar el cost de mantenir aquest segon habitatge.
Un altre aspecte que cal considerar a l'hora d'adquirir una segona residència és que la seva fiscalitat és diferent de la d'una residència habitual. De fet, ser propietari implica l'obligació de realitzar una imputació de rendes en la declaració de l'IRPF, equivalent al 2% del valor cadastral de l'immoble (o l'1,1% si el valor s'ha revisat en els últims deu anys). Afegeix-hi també el pagament del rebut de l'IBI (impost de béns immobles) tots els anys.
Un cop revisades totes aquestes qüestions tindràs més clar quin habitatge vols i on el vols, i ja et podràs posar a buscar el segon habitatge que sigui adequat per a tu.
Valorar aquest article
Tu valoración ha sido guardada.
Posts relacionats