La renovació del DNI és un tràmit que hem de fer de manera periòdica. Una de les claus per aconseguir que no es converteixi en una tasca complicada és planejar amb temps cadascun dels passos que hem de seguir. Amb una mica de planificació i tota la informació, renovar el DNI serà una gestió més senzilla. Tingues en compte que la renovació es pot fer durant els últims 180 dies vigència del document i, per tant, no cal que ho deixis per a l'últim moment.

Cada quant de temps es renova el DNI

El DNI té un període de validesa diferent, depenent de l'edat de l'usuari:

  • Menors de 5 anys: 2 anys de validesa
  • Entre 5 i 30 anys: es renova cada 5 anys
  • Entre 30 i 70 anys: renovació cada 10 anys
  • A partir dels 70 anys: validesa permanent

Pots consultar el període de validesa del teu DNI a la part inferior dreta del document nacional d'identitat.

Com puc obtenir cita prèvia?

Una vegada que has comprovat que has de renovar el DNI, el primer pas és sol·licitar cita prèvia per a la realització del tràmit. Per fer-ho, utilitza el web www.citapreviadnie.es/. A la part inferior de la pàgina, prem Iniciar la sol·licitud per començar el procés. Et demanaran el número i la lletra del document nacional d'identitat, així com la data de validesa i l'equip d'expedició que hi figuren. Després d'emplenar aquestes dades, el següent pas és seleccionar el document que volem actualitzar: DNI, passaport o ambdós.

Pots demanar cita individual o cita múltiple. La cita múltiple està indicada per a primeres expedicions de menors o per als que tenen persones al seu càrrec, però també es poden sol·licitar per a adults que volen renovar-los a la vegada, fins a un màxim de tres acompanyants.

Selecciona la província on es realitzarà la renovació. Tingues en compte que, en aquest cas, el Ministeri d'Interior ofereix dues opcions: selecció de cita ràpida o selecció d'equip d'expedició. Si necessites renovar el DNI tan ràpid com sigui possible, selecciona la primera opció i tria una de les oficines de la província marcada que es mostren. Si tens temps, selecciona l'oficina més a prop del teu domicili.

A continuació, has de triar data i hora abans de passar a la pantalla final de sol·licitud de cita. L'últim pas que has de realitzar aquí és emplenar les dades de contacte: número de mòbil o adreça electrònica, on rebràs la confirmació de la cita. En prémer Confirmar, ja tindràs la cita per renovar el DNI en el lloc, data i hora sol·licitats.

Sol·licitud de cita per telèfon

També existeix l'opció de sol·licitar la cita prèvia per renovar el DNI per via telefònica. En aquest cas hauràs de tenir a mà el document antic per proporcionar la informació que ens sol·licitin a través del número gratuït 060. És un número únic d'informació de l'Administració General de l'Estat per als ciutadans. En aquest telèfon també podrem anul·lar o modificar les cites prèvies.

Quina documentació he de dur?

En el moment d'anar a renovar el nostre document d'identitat hem d'aportar la documentació següent:

  • Últim DNI. Si te l'han robat o l'has perdut, hauràs de presentar la denúncia o la comunicació de la incidència.
  • Una fotografia, que sigui recent en color, de la cara sobre fons uniforme blanc, de mida 32 x 26 mm. A la foto s'haurà de distingir tot l'oval facial, no es podran dur ulleres amb vidres obscurs i s'haurà d'haver pres amb el cap totalment descobert.
  • Si has canviat de domicili respecte del teu DNI anterior, presenta el certificat o volant d'empadronament de l'ajuntament on resideixis actualment.
  • Si hi ha canvis a les teves dades de filiació, has d'aportar el Certificat del Registre Civil (expedit amb una antelació màxima de sis mesos a la data de la cita).

Quant s'ha de pagar?

La taxa d'expedició del DNI és un tribut que es renova cada any a través de la Llei dels pressupostos generals de l'Estat. L'import a pagar en cas de renovació per caducitat, pèrdua, sostracció, avançament o deteriorament és de 12 €. Es pot pagar la tarifa directament en el moment de la renovació o també per via telemàtica. Si vols fer el pagament de forma telemàtica, hauràs de tenir un certificat digital de signatura i tenir ja concertada la cita prèvia.Si decideixes pagar a les oficines, només ho podràs fer en efectiu.

La renovació del DNI és gratuïta en els casos de canvis de dades per domicili o per filiació i també per a les persones que acreditin ser beneficiàries de la condició de família nombrosa. En aquest últim cas caldrà presentar el carnet o títol en vigor per demostrar aquest estatus.

Casos especials per renovar DNI

Menors de 14 i persones amb capacitat judicialment complementada

Si el titular del DNI que es renovarà és menor de 14 anys o estem parlant d'una persona amb capacitat judicialment complementada, ha d'anar a la cita acompanyada del seu tutor o persona apoderada. Si aquesta persona no pot anar-hi, haurà d'emplenar un model d'apoderament que es lliurarà al funcionari pertinent en el moment de la cita, ja que el lliurament del nou DNI s'ha de fer en presència de l'apoderat.

Robatoris

En cas que t'hagin robat el document, hauràs d'anar a la comissaria tan ràpid com sigui possible per presentar la denúncia. També ho pots fer a través de l'Oficina virtual de denúncies. Així evitaràs problemes en cas d'ús fraudulent del document i et lliuraran un justificant provisional amb el qual podràs sol·licitar cita per fer un DNI nou. Els passos a seguir són els mateixos que per a la renovació ordinària i s'haurà de pagar la taxa de 12 euros.

Les persones espanyoles que resideixin a l'estranger també tenen obligació de renovar el seu Document Nacional d'Identitat. Hauran de seguir el procediment ordinari i fer la sol·licitud de cita prèvia com qualsevol altre ciutadà. Només en cas de canvi de domicili han de presentar un certificat d'acreditació de residència que es pot sol·licitar en el consolat corresponent. Aquestes persones hauran de renovar també el DNI en el moment en què canviïn el seu domicili a Espanya.

Renovar el DNI requereix complir tot un seguit de requisits i passos senzills que et permetran disposar d'aquest document identificatiu imprescindible per a la realització de nombrosos tràmits amb l'administració i la formalització de comptes bancaris, préstecs i contractes, així com viatjar per Europa, on no necessites el passaport, però sí tenir el DNI en regla.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×