Com influeix el nivell d’estudis en la cerca d’ocupació
Futuro I 31 de juliol de 2020
I Si consultes qualsevol portal d’ocupació, podràs observar que la majoria de les ofertes exigeixen als candidats certa formació acadèmica, bé específica per al treball que han de desenvolupar, bé simplement un nivell d’estudis determinat, com el batxillerat o una titulació universitària. A més, cada vegada són més les feines qualificades que necessiten d’uns coneixements o habilitats concretes per poder-les dur a terme, és a dir, trobar una feina és més senzill quan tens estudis.
Les estadístiques així ho demostren. D’acord amb les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa d’atur entre les persones amb un títol universitari o amb una formació similar és del 8,8%, gairebé la meitat que la mitjana nacional, que se situa en el 14,7% (dades corresponents al primer trimestre del 2019). És més, a mesura que baixa el nivell de formació, augmenta l’atur, el qual arriba a superar el 20% entre les persones que només han cursat l’educació obligatòria.
Les xifres tenen sentit sobretot en un món cada vegada més tecnològic i globalitzat, en el qual coneixements específics d’informàtica, idiomes o màrqueting, així com habilitats per treballar en equip i talent multidisciplinari, són requisits imprescindibles per accedir a una bona part del mercat laboral.
Una de les recomanacions més habituals a l’hora de buscar feina passa per intentar-nos adaptar al que demanen les empreses. En aquest sentit, i segons un informe d’Adecco, del qual es fa ressò Expansión, entre els llocs de treball més demandats del mercat destaquen enginyers, analistes, project managers, especialistes en el núvol… Tots aquests llocs de feina requereixen una formació superior i una alta especialització.
Si fem un cop d’ull a un dels portals d’ocupació més utilitzats, Infojobs, també comprovem que disposar d’un titulació universitària o un grau superior de formació professional és un requisit per treballar als sectors que actualment presenten més oportunitats laborals: informàtica, sanitat o directius.
Mentrestant, un informe de LinkedIn, la xarxa social que connecta empreses i treballadors, assenyalava a començaments d’any que els treballs més prometedors el 2019, és a dir, els que generarien més demanda i permetrien obtenir un salari més elevat, eren científic de dades, executiu de comptes, UX designer (UX fa referència a l’experiència de l’usuari d’un producte o entorn concret), enginyer d’aprenentage automàtic (Machine Learning...) i molts altres també relacionats amb la innovació tecnològica i la comunicació.
En resum, la formació digital, la creativitat i la capacitat d’anàlisi i d’innovació són algunes de les qualitats més buscades entre les empreses avui dia. I tot apunta que, en el futur, la tendència seguirà.
Tenir la formació adequada és un primer pas per accedir al mercat laboral amb una ocupació de qualitat, però també per millorar les condicions en la nostra carrera professional quan ja fa temps que treballem. La rapidesa amb què avança la innovació tecnològica i els nous perfils que van sorgint amb aquesta fan necessari que ens continuem formant per mantenir-nos actualitzats i no perdre noves oportunitats laborals.
Avui dia, a més, hi ha mecanismes per facilitar el cost econòmic de la formació acadèmica, com són les beques, o per acumular un capital per pagar els estudis dels fills. Aquí pots conèixer les assegurances d’estalvi per enfortir la relació entre formació i ocupabilitat.
Valorar aquest article
Tu valoración ha sido guardada.