Establir un seguit de rutines pel que fa a la neteja de l'automòbil no sempre és fàcil. És la tapisseria la gran desconeguda? Avui repassem alguns trucs i consells bàsics per netejar la tapisseria del cotxe que et facilitaran molt les coses. Ja veuràs com no serà tan difícil deixar com nou l'interior del teu vehicle.

Consells de neteja segons el tipus de tapisseria 

  • Tapisseries de tela. El primer que cal tenir en compte és que parlem d'un teixit absorbent, de manera que el millor serà optar per la neteja en sec. Si no és suficient podem aplicar aigua amb sabó neutre, però utilitzant sempre un aspirador de líquids que eviti que la superfície de la tela estigui mullada durant molt de temps.
    Per aconseguir un bon resultat, primer aspira la tapisseria i tingues en compte que, com més potent sigui l'aspirador, millor. Després neteja el teixit amb una esponja mullada en aigua i sabó líquid. Procura no fregar amb força. Si les taques es resisteixen, pots recórrer a l'escuma seca per a tapisseries, deixant-la actuar aproximadament 10 minuts. Després retira-la amb una baieta i torna a utilitzar l'aspirador. Per acabar pots passar-hi un drap atrapapols per aconseguir un millor resultat.

  • Cuir. D'una banda, no té la capacitat d'absorció de la tela, però es tracta d'un material molt delicat que ens obliga a tenir una cura especial en la neteja. El millor és començar aspirant la zona per retirar tota la brutícia. Mai no utilitzis raspalls de cerres dures, ja que podries fer malbé el cuir. En el mercat pots trobar productes específics que evitaran que el cuir es deshidrati; segueix sempre les indicacions del fabricant i completa la neteja eixugant el producte amb un drap nou i aplicant una crema hidratant perquè la tapisseria recuperi la brillantor del primer dia.

  • Alcantara. Aquesta tela té una textura i un tacte similars als de la camussa. La trobarem als seients, interiors i sostres de cotxes d'alta gamma, i també recobrint els volants d'algunes versions esportives. Ja hi ha productes creats especialment per netejar-la i aprovats pel fabricant. No has de deixar que acumuli brutícia, estableix una rutina que pot començar per retirar la pols, sempre amb un raspall suau, un drap sec o passant l'aspirador. Seguidament pots passar-hi un drap de cotó lleugerament humitejat, sense aplicar massa pressió per evitar que la tapisseria es destenyeixi. Si la tapisseria és desenfundable la pots ficar a la rentadora a 30º, amb detergent neutre i sense centrifugar. Deixa que s'assequi a l'aire i passa-hi un raspall de cerres suaus.

  • Si el que necessites és netejar una taca localitzada, no deixis que s'assequi. Actua abans que passin 30 minuts i comença per retirar les restes de la substància amb una cullera, paper absorbent o una esponja. Evita fregar per no estendre la taca. Després, passa-hi un drap humit netejant-ho entre passada i passada.

  • Vinil. Aquest tipus de tapisseries estan fetes de material sintètic i netejar-les és molt més senzill ja que el vinil és impermeable, de manera que no absorbeix les taques líquides. El recomanable és aspirar la zona i després passar un drap humit per tota la superfície. Mai no utilitzis amoníac, ja que podria provocar certa decoloració. El millor és fer servir aigua i sabó neutre.

  • Microfibra. És la que més desgast pateix amb el temps, per la qual cosa també és la que més s'embruta. Per netejar-la hem de començar amb una bona aspirada per eliminar restes sòlides. Després, barregem aigua amb amoníac i amb un raspall de cerres suaus freguem sobre les taques, mirant de netejar de fora cap a dins per evitar que s'estenguin. No és aconsellable utilitzar aigua calenta.
  • Productes que pots utilitzar per netejar la tapisseria del cotxe

    • Neteja amb amoníac. L'amoníac, a més d'eliminar la brutícia i acabar amb les males olors, actua com a desinfectant, eliminant els bacteris i gèrmens. A més, et pot ajudar a recuperar la brillantor original de la tapisseria. Si el tipus de tapisseria del cotxe permet l'ús d'amoníac, cal actuar amb rapidesa. El primer que has de fer és eliminar els residus més grans. Després aplica-hi sabó neutre amb un drap o una esponja i, seguidament, passa-hi un drap humitejat en amoníac. Pots utilitzar-lo en taques de fang, xiclet, cafè, xocolata, greix, vòmit, maquillatge, sang i taques de tinta.

    • Amb bicarbonat. El bicarbonat és un producte desinfectant i desodoritzant al qual pots recórrer per eliminar males olors, greixos i taques comunes en la tapisseria de tela. Per fer-ho, cal dissoldre el bicarbonat en una mica d'aigua i utilitzar-lo per fregar la zona de la taca. Deixa que reposi com a mínim 20 minuts i després retira el producte amb una esponja humitejada en aigua. Si es tracta d'una taca difícil, afegeix vinagre a la barreja i repeteix el procés diverses vegades.

    • En sec. La neteja en sec és la més recomanable per portar a terme una neteja general de l'interior del cotxe. Comencem aspirant la base dels seients, seguint pel terra, sempre des del centre cap a fora per arrossegar la brutícia. Després passem una baieta amarada en aigua i sabó per tot el teixit, també de dins cap a fora. Per acabar utilitzarem una escuma seca. La seva aplicació és senzilla: cal deixar-la assecar i la retirarem amb un drap sec.

    • Vaporeta. Si preferim utilitzar una vaporeta hem de tenir en compte que no necessitarem productes addicionals per eliminar la brutícia, netejar i higienitzar qualsevol superfície interior. El primer que has de fer és retirar qualsevol objecte innecessari de l'interior del cotxe. Continua amb una aspirada de totes les zones i, quan acabis, pots començar amb el vapor, ajustant-ne la intensitat per no fer malbé les superfícies. A més dels seients, pots netejar la guantera, el sostre interior, les catifetes, el terra, els pedals, la consola central, el maleter i fins i tot el compartiment del motor.
    • Com eliminar taques concretes

      A més dels consells que pots aplicar en una neteja general, tingues en compte que per a algunes taques hauràs d'utilitzar productes específics i tenir una cura especial. Aquí et donem algunes claus: 

      • Per eliminar les taques de xiclet, fes servir gel. Farà que s'endureixi i serà més fàcil retirar-lo amb una espàtula.
      • Si la taca és de cafè o de begudes carbonatades, és important actuar ràpidament perquè si s'asseca serà més complicat netejar-la. En aquest cas, pots utilitzar netejavidres amb aigua calenta.
      • Per retirar restes de greix i oli, frega-les amb una esponja o un drap humitejats en una barreja d'aigua i desengreixant. Si la taca es resisteix, aplica-hi glicerina diluïda.
      • La xocolata desapareix fregant amb un drap humit i sabó líquid. Evita que s'estengui aspirant.
      • Per a les taques de tinta, prepara una barreja d'alcohol i aigua, a parts iguals, i aplica-la sobre la taca. Espera uns quants segons i retira sense fregar gaire per no estendre-la.
      • Preferiblement no utilitzis líquids desmaquilladors per retirar taques de maquillatge, ja que podrien fer malbé la tapisseria. Pots utilitzar una barreja d'alcohol i detergent per a roba delicada.
      • Amb el fang has d'anar amb compte d'eliminar primer la sorra amb un aspirador i després estovar les restes amb aigua i sabó neutre. Pots fregar lleugerament amb un raspall mullat.

       Trucs per netejar tapisseries 

      • Les tapisseries molt brutes requeriran que t'hi esforcis a fons, però aquesta brutícia es pot eliminar amb productes de la llar i seguint els consells anteriors. No dubtis a recórrer a un professional en cas de dificultat.
      • Incorpora la rutina de neteja de la tapisseria de manera habitual juntament amb la resta del manteniment del vehicle.
      • Fes servir productes bàsics com ara guants, una galleda, un raspall, una pastilla de sabó i uns quants draps.
      • En el cas de les taques difícils o tipus de tapisseria concrets, recorda fer servir, com ja hem vist, els productes adequats (aigua, sabó neutre o neteja en sec) i, quan utilitzis líquids específics, llegeix sempre les indicacions i recomanacions d'ús.
      • Assumeix que pot ser que algunes taques mai no acabin de desaparèixer, per la qual cosa no hi insisteixis massa o al final faràs malbé la tapisseria.


Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×