Les noves tecnologies han canviat la manera en què ens relacionem amb les administracions. Els tràmits en paper estan sent desplaçats per la tramitació electrònica, i una de les gestions que ja podem fer és pagar els impostos en línia. En aquesta publicació t'expliquem com pots fer-ho.

Són molts els tributs que pots presentar telemàticament i pagar des del teu ordinador o mòbil. Des de l'impost de circulació del cotxe fins a l'IBI del pis, la declaració de la renda o l'IVA trimestral si ets un autònom o tens una empresa. També hauràs de pagar un impost si compres un habitatge (impost de transmissions patrimonials) o reps una herència (impost sobre successions i donacions). Tots ells són exemples de tributs que, en alguns casos, pagaràs al teu ajuntament, d'altres a la Hisenda de la teva comunitat autònoma i, en un tercer cas, a la Hisenda estatal.

Pagar impostos des del mòbil o a través d'un caixer

Una alternativa per pagar els impostos és fer-ho directament des d'un caixer de Banco Santander o a través de l'aplicació Santander. Si ets client del banc i encara no tens l'aplicació, descarrega-la, perquè entre les gestions que et permet realitzar hi ha el pagament de tributs.

  1. Entra a l'aplicació i accedeix a la pestanya "Rebuts i impostos".
  2. Des del menú, tria el pagament que vols realitzar (rebuts o impostos). Pots introduir les dades del rebut manualment o bé escanejar el rebut utilitzant la càmera del mòbil.
  3. Segueix les indicacions de l'aplicació i completa el pagament en pocs minuts.

El procediment de pagament d'impostos a través d'un caixer automàtic de Santander és similar. Només hauràs d'utilitzar la teva targeta al caixer, seleccionar del menú l'opció "Recàrrecs, pagaments i d'altres" i, dins d'aquesta opció, "Pagament d'impostos i taxes". Novament, pots triar entre introduir les dades del rebut manualment (entitat emissora, referència, identificació i import) o escanejar el codi de barres que apareix al rebut apropant-lo al lector del caixer. Si estàs d'acord amb les dades, confirma l'operació prement "Sí" i retira el comprovant en finalitzar.

Pagar impostos des del web

També pots fer el pagament dels teus rebuts i impostos des del web.

  1. Accedeix al teu compte de particulars amb el teu DNI i contrasenya.
  2. Dins del menú de Comptes i targetes, accedeix a Pagaments.
  3. A la secció de Pagaments i rebuts, fes clic a Accedir a tributs.
  4. Tria el compte amb el qual vols pagar i després introdueix el codi de l'entitat emissora i la resta de dades.

Si tens una empresa també podràs fer pagaments de rebuts i impostos des de l'aplicació Santander Empreses. Accedeix amb el teu grup, usuari i clau i selecciona del menú (tres barres horitzontals a la part superior dreta) a "Pagaments" / "Pagament de rebuts".

També ho pots fer des de la Banca en Línia d'Empreses accedint-hi amb les mateixes claus i seleccionant al menú superior "Pagaments i cobraments" / "Altres pagaments" / "Pagaments en línia".

Avantatges del pagament d'impostos en línia

Rapidesa, comoditat, senzillesa, seguretat o estalvi de costos són alguns dels avantatges de pagar els impostos per Internet. D'una banda, evitaràs les cues a la finestreta o haver d'imprimir un munt de papers. Tampoc no t'hauràs de desplaçar fins al centre de la ciutat per realitzar aquesta gestió, que ara pots fer des del sofà de casa. A més, et pots oblidar d'estar pendent dels horaris de les administracions, ja que podràs presentar els impostos en qualsevol moment (dins del termini establert per fer-ho, naturalment), les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Per acabar, la via telemàtica és segura, perquè tant l'accés com a usuari com les passarel·les de pagament compleixen els protocols de seguretat.

El procés, pas a pas

Aleshores, com es paguen els impostos en línia? No és un procés complex. Només has de seguir les indicacions que apareixen a la pàgina web corresponent, que solen disposar de botó d'"ajuda" en cas que necessitis algun aclariment.
En resum, el procés per pagar els impostos en línia passa per:

1. Conèixer quina és l'administració que cobra cada tribut

Un cop sàpigues a quina administració t'has d'adreçar (local, autonòmica o estatal), entra al seu lloc web i des d'allà accedeix a la seu electrònica, a través de la qual podràs fer diversos tràmits en línia, entre ells pagar els teus impostos.

2. Per entrar a la seu electrònica, t'hauràs d'autenticar

Això significa que hauràs d'utilitzar un mètode que garanteixi que ets tu qui està realitzant la gestió i que ningú està intentant suplantar la teva identitat. Pots fer-ho utilitzant el DNI electrònic o un certificat electrònic admès, com els que emeten la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre o Carmerfirma. Algunes administracions, com l'Agència Tributària, permeten l'autenticació mitjançant una tercera via, anomenada Cl@ve Pin, que combina dades del teu carnet d'identitat i un codi enviat al teu número de mòbil.

3. Selecciona l'impost que vols pagar

Un cop registrat a la seu electrònica de l'administració, hauràs d'accedir a l'impost que vols pagar i emplenar el formulari pertinent. Quan arribi el moment de pagar, el sistema obrirà una passarel·la de pagaments segura a través de la qual realitzaràs el pagament electrònic del tribut. Normalment podràs pagar amb targeta o mitjançant càrrec a compte, però sempre a través d'una entitat col·laboradora adherida al sistema (pràcticament tots els bancs i caixes que operen a Espanya, entre ells Banco Santander).
Per completar la tramitació, l'entitat bancària col·laboradora que ha gestionat el cobrament generarà un NRC (número de referència complet), que identificarà l'ingrés tributari realitzat i que serà necessari perquè l'administració completi el procediment.

On pots veure el codi NRC si ets client Santander?

Per consultar l'NRC, accedeix al web del banc amb el teu document d'identitat i la clau d'accés. Ho veiem en dos passos ben senzills:
  • Al menú superior, punxa a "Comptes i targetes" / "IRPF Renda".
  • A IRPF Renda, fes clic a "Pagaments/domiciliacions". Posteriorment, tria el compte de càrrec i prem "Acceptar".

Com pagar impostos municipals

L'anterior és el procés més habitual quan volem pagar impostos de la Hisenda estatal, com ara la declaració de l'IRPF o la declaració trimestral de l'IVA. Per abonar impostos municipals que no hagis domiciliat al teu banc, com el rebut de l'IBI o l'impost de circulació, el procés es força similar, tot i que varia lleugerament en funció de l'ajuntament. Bàsicament t'hauràs d'autenticar a la seu electrònica de l'administració local (amb certificat, DNI electrònic o nom d'usuari i contrasenya) i introduir les dades del rebut que t'haurà fet arribat el teu municipi. A continuació, s'iniciarà el pagament a través de passarel·la segura. En alguns casos podràs fer-ho amb targeta de crèdit, i en d'altres caldrà que tinguis un compte bancari en una de les entitats financeres col·laboradores.

Com has pogut comprovar, pagar impostos en línia és un procés segur i senzill. Només has de seguir els passos que des de l'administració i la teva entitat bancària marquen com a necessaris.

També hi ha eines en línia que ens faciliten la vida, per exemple, la calculadora d'IVA de Impulsa Empresa de Santander. Només introduint les xifres que coneixem, podem calcular-ne les restants immediatament.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×