Empenyorar un préstec vol dir garantir la devolució dels diners que ens han prestat deixant un bé en penyora.

Normalment, quan sol·licites un préstec, ofereixes la teva garantia personal per respondre per la seva devolució, és a dir, respons amb tot el teu patrimoni, present o futur. En alguns casos, l’entitat bancària o la persona prestadora et pot sol·licitar una garantia addicional per concedir-te els diners: l’empenyorament d’un bé. Es tracta de deixar un o diversos actius físics o financers com a garantia que compliràs la teva obligació: un vehicle, un dipòsit bancari, accions... Ho pots fer tu, com a persona titular del préstec, o una tercera persona, que en comptes d’exercir com a persona avaladora, empenyora un bé de la seva propietat, de manera que en limita el risc.

Empenyorar un préstec o sol·licitar un préstec amb garantia hipotecària?

És més barat contractar un préstec amb garantia pignorativa que recórrer a un préstec amb garantia hipotecària (en què el pagament està garantit pel valor de l’immoble), ja que no s’han de pagar despeses com les de taxació o gestoria. En un préstec amb empenyorament només has d’anar al notari per documentar l’operació en escriptura pública o en pòlissa mitjançada per notari.

Així mateix, quan presentes un bé empenyorat com a garantia addicional de pagament, podries tenir accés a més capital o a un tipus d’interès més competitiu.

Diferències amb la hipoteca

A diferència d’una hipoteca, en la qual pots continuar utilitzant el bé immoble hipotecat mentre l’estàs pagant, quan empenyores un préstec el bé empenyorat pot passar a mans de la persona creditora, i no pots disposar del seu ús durant la vida del préstec. Això sí, si es tracta d’un actiu financer, com per exemple unes accions o un fons d’inversió, et pot continuar generant rendibilitat.

Què passa si empenyores un préstec i deixes de pagar-lo?

En cas que deixis de pagar les quotes del préstec amb garantia pignorativa, el banc pot executar el seu dret de quedar-se amb el bé empenyorat i recobrar així els seus diners. Si és un bé físic, el trauria a subhasta pública, mentre que si és un actiu financer, el pot executar per recuperar el capital prestat (per exemple, si són accions, les vendrà, i si són participacions d’un fons, les liquidarà).

Informa’t aquí de les característiques i els requisits de la gamma de préstecs de Banco Santander.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×