El bany és una de les estances de la llar que més utilitzem i per això també és una de les primeres en les que pensen els propietaris quan volen reformar la casa. Però, quant costa reformar un bany? Depèn del que vulguis aconseguir i del pressupost que tinguis. No costarà el mateix fer-li un rentat de cara que fer una reforma profunda.

Un cop hagis decidit el tipus de reforma de bany que vols fer, en el cost de la reforma d'un bany també influiran altres factors; principalment tres:

  • la mida (no és el mateix reformar un bany petit o un lavabo que un bany de més de 8 m2
  • les qualitats que tries
  • i si caldrà fer obres de paleta o de substitució d'instal·lacions elèctriques o de fontaneria.

Si el teu pis ja té uns quants anys, és probable que les canonades estiguin en mal estat o que fins i tot ja no compleixin les noves normatives. Però això és aconsellable fer una reforma integral del bany que inclogui la renovació de les canonades de PVC dels desguassos dels sanitaris, les canonades de coure de l'aigua freda i calenta, i el cablatge elèctric. Més endavant ho agrairàs, perquè evitaràs avaries o fugues poc temps després de reformar el bany.

Elements que cal tenir en compte en la reforma d'un bany

En el pressupost per reformar un bany cal tenir en compte molts elements, per tant és difícil parlar d'un preu generalitzat, no obstant això, a grans trets, cal tenir en compte dos factors: la mà d'obra i els materials.

Pel que fa a la mà d'obra, hi ha tota una oferta d'empreses de reformes, grans i petites, i fins i tot grans centres de bricolatge disposen d'aquest servei, per tant, et toca explorar el mercat, demanar diversos pressupostos i comparar. Per a la renovació de les instal·lacions, demana a l'empresa que et doni preus en unitats, no per hores de feina. És a dir, quant costa renovar el metre quadrat de canonades de PVC, quant costa cada endoll i punt de llum, etc.

Preus orientatius per a una reforma de bany

Pel que fa als materials (revestiments, sanitaris, mobles, aixetes, instal·lacions, accessoris, etc.) també hi ha tota una gamma de preus, des dels més econòmics fins a marques de luxe i disseny i altes qualitats que cal pagar. Perquè et facis una idea, aquests són els preus aproximats més econòmics que ofereix una de les cadenes més conegudes de productes per a bricolatge i construcció:

  • moble de lavabo: des de 219 €
  • plat de dutxa: des de 149 €
  • mampara de dutxa: des de 139 €
  • inodor: des de 129 €
  • banyera: des de 115 €

A partir d'aquí i més, pots trobar tota una escala de preus, qualitats i dissenys per a cada producte.

Pel que fa a paviments i rajoles, la varietat de materials que pots utilitzar al bany és tan àmplia que els preus finals també ho seran. En el centre de bricolatge mateix pots trobar revestiments ceràmics per a parets i sòls a partir de 12,99 €/m2 i fins a 89,99 €/m2. En tot cas, fixa't que siguin productes que suportin la humitat.

És probable que l'empresa de reformes que contractis, en comprar a l'engròs, et pugui donar un millor preu que aquests centres, però sempre dependrà dels materials que vulguis posar a la reforma del bany.

Reformar un bany sense obres

Si el que vols és únicament actualitzar el bany sense fer obres, ja sigui perquè no tens prou pressupost o perquè vius de lloguer i el teu arrendador no et permet fer obres, el resultat pot quedar més que acceptable. Col·locar un sòl de vinil especial per a zones humides sobre el sòl actual, donar un nou aspecte a les parets amb pintura per a rajoles, substituir un lavabo antic per un moble de bany o renovar els accessoris són petites reformes que pots fer tu mateix si ets una mica manetes. A qualsevol gran centre de bricolatge trobaràs tot el que necessites per a una reforma de bany sense obres.

Consells que cal tenir en compte

Tant si fas la feina tu mateix com si contractes una empresa especialitzada, emprendre una reforma del bany, com qualsevol altra reforma, pot suposar algun maldecap. Ho tindràs tot controlat si segueixes aquestes recomanacions:

  • Tenir   clar el pressupost que estàs disposat a invertir en l'obra. Demana diversos pressupostos abans de decidir-te i, a més de fixar-te en el preu, valora la qualitat dels sanitaris i dels acabats, i la durabilitat. Tingues en compte que, moltes vegades, es compleix la dita "els estalvis es mengen les tovalles" i, si optes per materials     de menys qualitat, és possible que abans del que esperaves els hagis de tornar a canviar. De vegades compensa gastar una mica més i oblidar-te de les obres per una bona temporada.
  • Tria una empresa de reformes seriosa i professional, que sàpiga assessorar-te, que es pugui encarregar de tota l'obra i que et faciliti solucions a mida segons les teves necessitats i gustos, i que no et deixi a l'estacada a meitat de la reforma o que incompleixi els terminis acordats. Abans de triar, pots fer una ullada a les ressenyes sobre l'empresa que hi hagi a Internet o demanar recomanacions a familiars i amics.
  • Fes una bona planificació de la reforma. Reflexiona sobre el que no funciona al teu bany actual i per què el vols canviar. Per exemple, si el teu bany és petit, una solució per guanyar espai és canviar la banyera per un plat de dutxa. Si el bany té prou metres, potser podries ubicar dos lavabos, combinar banyera i dutxa o separar la zona del wc. Si a casa hi viuen persones grans, fes que el teu bany nou sigui més segur, per exemple, triant un plat de dutxa antilliscant i instal·lant barres per agafar-se, un seient abatible, etc. Així que agafa llapis i paper i un metre, mesura el bany i revisa les mesures estàndard dels sanitaris per saber on col·locar cada peça; recorda deixar prou espai entre elles per poder moure't. Pren nota de totes les idees i presenta-les a l'empresa de reformes, et podran ajudar amb tots els detalls i donar-te el consell professional que necessites.
  • No t'oblidis de la il·luminació, sobretot si el bany no té llum natural. Necessitaràs una llum general agradable i també aplics sobre el mirall del lavabo.

Després d'aquest repàs a les principals variables que influeixen en el cost de la reforma d'un bany, et podràs fer una idea més realista de quant et costarà reformar el teu.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×