Si tens certa quantitat de diners estalviats i vols obtenir-ne una mica de rendibilitat, segurament t'estiguis plantejant canviar la teva condició d'estalviador per la d'inversor. No obstant això, quan et decideixes a invertir, t'adones que el mercat t'ofereix una amplíssima gamma d'opcions financeres entre les quals has de triar quines són les que més s'ajusten al teu perfil. Per ajudar-te en aquesta elecció comptes amb algunes eines que et permetran conèixer millor totes aquestes alternatives. És el cas de Morningstar, un lloc on trobaràs informació, anàlisi i seguiment dels diferents productes financers.

¿Què és Morningstar?

Morningstar és un proveïdor d'anàlisis i avaluacions de productes financers, que va iniciar la seva activitat el 1984 amb la idea de generar eines i productes que poguessin ajudar l'inversor final. I és que el seu creador, Joe Masueto, sempre ha estat de l'opinió que les dades i la informació sobre els fons d'inversió haurien de ser públiques i accessibles per a tothom.

I és això el que va fer a Morningstar: aglutinar, classificar i organitzar en una mateixa plataforma informació, accessible i comprensible, sobre tots els productes d'inversió, de manera que qualsevol usuari pugui gestionar millor les seves inversions i assolir els seus objectius financers. I tot i que va començar analitzant únicament fons, una de les seves característiques més interessants és la immensa quantitat d'actius que té actualment la seva base de dades, més 500.000, i als quals es pot accedir des del seu web. Tot això han fet d'aquest lloc una referència per a l'anàlisi financeraMorningstar Espanya va començar les seves operacions el 2001 y, des de la seva pàgina web, dona accés a informació respecte dels fons disponibles per als inversors particulars a Espanya.

Què fa Morningstar?

Morningstar ofereix dades i conclusions d'anàlisis sobre una àmplia oferta financera, incloent-hi  productes d'inversió gestionada, societats cotitzades en borsa, mercats de capitals privats i dades de mercats en temps real. A més, aquestes anàlisis de producte es fan des de tots els punts de vista, és a dir, que no es queda com un mer estudi dels números.

En aquest sentit, Morningstar ha desenvolupat un sistema de classificació que avalua la qualitat dels fons d'inversió – agrupant-los per categories (per poder comparar)— en funció de la seva rendibilitat (en tres, cinc i deu últims anys) i tenint en compte les comissions de cada producte (no només les de gestió i de dipòsit, sinó també les de subscripció que influeixen en la rendibilitat final que obtindràs), així com el risc del producte (a mateixa rendibilitat és preferible un fons que presenti menys riscos, és a dir, que registri menys fluctuacions en les seves rendibilitats). D'acord amb tot això, Morningstar elabora el seu particular rating, mitjançant el qual atorga una qualificació d'entre una i cinc estrelles a cada producte.

Això sí, pots trobar fons que no tenen cap estrella. Tal com assenyalen des de Morningstar, hi ha situacions en què no es pot establir un rating, ja sigui perquè la vida del fons és inferior a tres anys, perquè no hi ha prou informació per incloure'l en una de les categories analitzades per la companyia, quan no hi ha productes similars per establir una classificació o quan el fons ha patit importants canvis en la seva estratègia d'inversió i, per tant, les seves dades de rendibilitat històrica no són rellevants.

Com es fa el rating?

Morningstar deixa molt clar que es tracta d'un rating exclusivament quantitatiu, és a dir, es basa en càlculs de rendibilitat i risc passats (més concretament, els càlculs es realitzen cada mes i es basen en les dades mensuals dels últims tres anys). Per tant, no hi ha cap factor subjectiu o qualitatiu en la valoració del fons. En aquest sentit, també adverteixen del fet que la rendibilitat passada no és garantia de la rendibilitat futura (que un fons hagi tingut bons resultats en el passat no significa que els seguirà obtenint en el futur). No obstant això, el Rating Morningstar et pot servir com a guia a l'hora de plantejar-te una inversió.

Pel que fa al procediment que segueix Morningstar per atorgar les seves estrelles, has de tenir en compte que l'empresa analitza tots els fons i els puntua tenint en compte aspectes com ara la rendibilitat o les comissions. Una vegada puntuats tots els productes, Morningstar fa un ranking amb tots ells, d'acord amb la puntuació final que hagin obtingut. I una vegada que tots els productes estan classificats per ordre de més a menys puntuació, Morningstar els atorga una qualificació d'entre una i cinc estrelles.

D'aquesta manera, el 10% dels fons que estan a la part més alta de la classificació aconsegueixen cinc estrelles, tinguin la puntuació que tinguin (és a dir, si en el ranking hi ha 200 productes, els 20 primers obtindrien la màxima qualificació). El 22,5% dels productes que segueixen als primers obtindrien quatre estrelles (en l'exemple, serien els 45 fons que segueixen als 20 primers que han obtingut les cinc estrelles). El següent 35% de productes (segons el nostre exemple, els 70 fons que ocuparien les posicions de la 66 a la 135) aconsegueix tres estrelles, mentre que el 22,5% següent aconsegueix dues estrelles (els 45 següents productes) i el 10% restant, una (serien els 20 últims fons de la classificació). Això fa que un fons pugui veure variat el seu rating malgrat mantenir inversions, costos i fins i tot rendibilitat, depenent si hi ha fons que han millorat o empitjorat la seva situació.

En què et pot ajudar Morningstar?

Recorda que Morningstar és una eina que et pot resultar molt útil per trobar fons d'inversió que s'adeqüin a l'estratègia d'inversió que hagis dissenyat per endavant per a tu. Morningstar et pot donar un cop de mà en la cerca, però no t'indicarà com has d'invertir. No obstant això, si vols estructurar una cartera diversificada i ja tens dissenyada una estratègia de diversificació, n'hi ha prou amb que accedeixis a l'eina de cerca avançada de fons perquè puguis trobar fons en la categoria que t'interessi i seleccionar les 5 estrelles de rating Morningstar. És una eina molt completa que et permet buscar i filtrar gairebé per qualsevol paràmetre que et pugui interessar.

Què més t'ofereix Morningstar?

A més dels informes i anàlisis de la indústria de fons,  Morningstar posa a la teva disposició una eina per crear o seguir la teva cartera personal. A  La meva cartera pots crear la teva cartera i, si ja la tens, veure d'una ullada una radiografia de la teva posició global (resum de totes les accions i bons presents als fons que posseeixes), una completíssima informació de cadascun dels fons d'inversió i unes taules de tots els fons que es poden organitzar segons els criteris desitjats.

Morningstar compta també amb un  comparador de fons, en què n'hi ha prou amb teclejar el nom dels productes que vols comprar. També et permet realitzar una cerca d'anàlisis qualitatives. D'aquesta manera, pots buscar en una llista de fons tots aquells que tinguin un ràting qualitatiu.

Així mateix, a més del conegut Morningstar Rating, la companyia t'ofereix altres eines d'inversió innovadores i exclusives:

  • Morningstar Style Box: classifica les ofertes d'inversió pe seu volum i estil d'inversió.
  • Morningstar Ownership Zone: una eina gràfica que analitza cada acció a la cartera d'un fons dins de la Morningstar Style Box.
  • Morningstar Analyst Rating: una anàlisi mirant al futur d'un fons per part de Morningstar expressada amb un rating de Gold, Silver, BronzeNeutral o Negative.

A qui està dirigida Morningstar?

Morningstar ofereix productes i serveis als inversors particulars, a assessors i a entitats que li presten serveis.

  • Els particulars utilitzen Morningstar per poder prendre decisions d'inversió fonamentades, coneixent tots els fets importants, amb informació totalment independent.
  • Els assesors financers i altres professionals de la inversió poden trobar a  Morningstar les eines que els ajuden en la cerca, anàlisi, presentació i suport de les seves idees d'inversió.
  • Les entitats (ja siguin societats d'inversió, empreses de comunicació, bancs o asseguradores) també utilitzen Morningstar per trobar informació completa i independent.

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

${loading}
×