Santander

Información de mercado actualizada en la situación de COVID-19

Estigues al dia amb nosaltres, rebent un resum diari que els nostres analistes t'ofereixen sobre la situació del mercat i la borsa de valors. A més, pots apuntar-te al nostre butlletí informatiu diari, setmanal o a tots dos, per estar sempre informat.

Tot seguit t'oferim un resum actualitzat de les notícies més rellevants del mercat de valors en el context actual de COVID-19:

22 de maig - Nota de mercats: Els impactes de la crisi determinen el comportament sectorial a les borses (PDF 987.38 KB)

La pandèmia del Covid-19 està dibuixant un nou escenari en el qual, a més de l'impuls exponencial al salt tecnològic/digital, es veuen afectades des de les activitats econòmiques fins als hàbits de treball i socials. Tot això es reflecteix als mercats i, en concret, a la trajectòria dels índexs borsaris en funció dels sectors/empreses que cotitzen. La crisi també es reflecteix a la gestió institucional i la proposta conjunta Merkel-Macron suposa una empenta a la integració europea, la qual cosa es reflecteix en el bon comportament de les primes de risc de països perifèrics. L'atenció ara està en el proper dimecres 27, data en què la Comissió Europea ha de presentar proposta concreta del Fons Europeu de Reconstrucció. El mercat també estarà pendent de les recents tensions entre els EUA i la Xina.

19 de maig - Nota de mercats: Els avenços en vacunes i l'acord Merkel-Macron, claus per a l'impuls del sentiment inversor (PDF 853.63 KB)

Les notícies d'avenços en vacunes i tractaments contra la COVID-19 estan essent fonamentals aquests dies per impulsar el sentiment inversor, i això es plasma en les fortes pujades de les borses en la jornada d'ahir. En el cas d'Europa, l'anunci conjunt de Merkel i Macron sobre el Fons de Reconstrucció Europeu és una empenta addicional i suposa un canvi de percepció sobre el compromís d'Europa d'afrontar aquesta crisi de manera integrada. Així mateix, aplana el camí perquè el BCE aconsegueixi més efectivitat en l'aplicació de les seves mesures, la qual cosa es reflecteix en la baixada de 30 pb de la prima de risc d'Itàlia entre ahir i avui. Al seu torn, l'euro, que cotitza en la zona de l'1,0960 $/€, és un reflex clar que el mercat en conjunt ha fet d'aquest anunci una lectura positiva per al futur d'Europa.

14 de maig - Nota de mercats: Sentiment inversor més prudent en unes borses que s'han d'adaptar a un escenari “no-V” (PDF 1.1MB)

Les preses de beneficis a les borses amb què s'iniciava el mes de maig, pròpies de les fortes revaloracions acumulades a l'abril, s'accentuen aquests dies de la mà d'un sentiment inversor més prudent. Les notícies de rebrots de contagis en alguns països generen incertesa sobre el ritme de la progressiva tornada a l'activitat al mateix temps que les dades macro que es publiquen confirmen el fort deteriorament del creixement. Les borses semblen estar reconeixent que han de deixar enrere l'escenari de recuperació en V i s'han d'adaptar a un entorn en el qual persistirà la incertesa en dades econòmiques i també empresarials, la qual cosa pot comportar certa volatilitat. En aquest moment cal seguir analitzant cada dada que es publica i la possible evolució de les desescalades en els confinaments.

8 de maig - Nota de mercats: Volums d'emissió i decisions judicials mantenen la pressió sobre els bons (PDF 1.06MB)

La sentència del Tribunal Constitucional d'Alemanya en relació amb les compres del BCE i la renovada allau d'emissions de bons sobirans, aquesta vegada més marcada als Estats Units, mantenen la pressió sobre les TIRE. En vista dels calendaris de subhastes, la previsió és que aquesta situació es prolongui encara en el temps. De cara a properes setmanes, atenció també a nous focus d'incertesa més enllà de la crisi mateixa del Covid-19, com ara les declaracions des dels EUA cap a la Xina revifant tensions comercials, sense oblidar que estem en any electoral, i els nuls avenços en les negociacions entre la UE i el Regne Unit per a l'acord comercial post-Brexit. En aquest context, i després de la forta pujada d'abril, les borses han optat per certa presa de beneficis el maig, a excepció del Nasdaq que va tancar ahir recuperant els nivells de l'1 de gener.

30 d'abril - Nota de mercats - El BCE augmenta les injeccions de liquiditat. (PDF 801.67KB)

Els Bancs Centrals confirmen el seu compromís de contribuir a l'estabilitat dels mercats financers assegurant la liquiditat i el flux de crèdit a l'economia. El BCE ha donat avui un pas més augmentant i abaratint les injeccions de liquiditat. Tot això en una jornada en què hem conegut la forta destrucció de creixement als països de la Zona Euro al 1r T. Quant als beneficis empresarials publicats, la lectura que de moment fa el mercat és favorable i abril tanca amb forts guanys a les borses. No obstant això, cal tenir present la contínua revisió a la baixa de previsions que se segueixen produint.

24 d'abril - Nota de mercats - El fort augment d'emissions públiques pressiona les primes de risc perifèriques. (PDF 1.03 MB)

La recuperació en el preu del cru minora la volatilitat de l'inici de setmana. No obstant això, en l'ànim dels inversors segueixen pesant les incerteses sobre els impactes de la pandèmia i, en el cas de la UE, la manca de visibilitat en algunes de les mesures pendents de definir. Després de les caigudes generalitzades a totes les dades que es publiquen, els inversors esperen conèixer ja les dades del PIB del 1T 2020 dels EUA, Zona Euro, Espanya, Itàlia que es publicaran la propera setmana. A més, es reuneixen la Fed i el BCE i, malgrat la quantia de mesures aprovades en aquestes setmanes, no es poden descartar nous anuncis. Els mercats de renda fixa segueixen dirigint volums d'emissió molt per sobre dels previstos fa tan sols unes quantes setmanes mentre les borses segueixen testant nivells a l'espera que publiquin més empreses.

21 d'abril - Nota de mercats - El cru en números vermells reflecteix la incertesa que envolta el curt termini. (PDF 1015.36 KB)

La pressió d'inventaris en el mercat del cru amb caiguda continuada de la demanda va provocar ahir l'entrada en negatiu del futur de maig del WTI. Encara que el contracte torna avui a terreny positiu, l'efecte espiral sobre el següent venciment es fa palès amb una caiguda superior al -15%. La falta de visibilitat en el curt termini sobre la durada i l'impacte de les mesures de contenció aplicades per les economies principals està marcant la direcció del preu. Caldrà constatar la disminució progressiva dels inventaris, especialment als Estats Units, perquè la previsió de recuperació de la demanda pugui actuar com a catalitzador a l'alça per al preu. Tot això, pendent de possibles negociacions per a retallades addicionals de producció.

8 d'abril - Nota de mercats - El Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), punt d'inflexió en la renda fixa Zona Euro. (PDF 1.3 MB)

Els mercats continuen amb la tendència de normalització de nivells iniciada a finals de març. En el cas de la renda fixa Zona Euro, el PEPP ha suposat un punt d'inflexió tant pel seu volum com, especialment, per la seva flexibilitat i abast, dotant de liquiditat i demanda a pràcticament tots els segments i terminis. La contenció de diferencials en els bons perifèrics i la reactivació del primari en crèdit reflecteixen la millora del sentiment inversor en l'actiu.

3 d'abril - Nota de mercats - Setmana de dades macro (dolents) i menor volatilitat en els mercats. (PDF 1.38 MB)

La incertesa sobre l'impacte en creixement que tindran les mesures de contenció que aplica cada país continua marcant la trajectòria dels mercats. La Xina és la referència avançada no només pel que fa a l'impacte, sinó al perfil que podria tenir la recuperació posterior. Els seus PMI del març han assenyalat recuperació en V a curt termini, però cal que ho confirmin les dades reals. En el cas d'Europa i els EUA, el desfasament temporal en l'aparició dels brots fa que siguin les dades del març les primeres a reflectir caigudes històriques. En aquests dies, els mercats mantenen un to d'estabilitat més gran i de menor amplitud dels seus moviments, tot això ajustant els seus nivells de referència.

27 de març - Nota de mercats – Plans fiscals i mesures de política monetària arriben a rècords històrics. (PDF 1.73 MB)

En els darrers cinc dies Alemanya ha ratificat el pla de despeses públiques més gran des de la segona guerra mundial i deixa en suspens el seu objectiu d'“endeutament zero”; els Estats Units han aprovat un pla de despeses de més de 2Bn$, prop del +10% del PIB i més del doble del dedicat durant la crisi del 2008; i la Reserva Federal ha eliminat qualsevol límit a l'hora de comprar bons del govern, Treasuries i MBS i ha augmentat la quantia, l'abast i el volum dels mecanismes de finançament a l'economia. Les borses, tot i que mantenen la volatilitat lligada a la incertesa sobre l'efecte, la quantia total i la durada de les mesures de contenció dels diferents països, han registrat per primera vegada en aquesta crisi jornades de forts guanys i pujades consecutives sota el guiatge de l'anunci de les esmentades mesures.

19 de març - Nota de mercats - El "bazooka" del BCE sí alleuja els mercats de deute. (PDF 1.76 MB)

Els inversors han rebut avui amb fortes compres en bons de governs Zona Euro, especialment perifèrics, l'anunci d'aquesta nit del BCE d'un programa especial de compres d'actius (PEPP) per valor de 750.000Mn€. Durant la tarda europea, el Banc d'Anglaterra va anunciar una nova retallada extraordinària del tipus oficial, situant-lo en el +0,1% i augment de les compres de bons en 200MMn£ fins a 645MMn£.

16 de març - Nota de mercats - El ‘bazooka’ de la FED no és suficient per al mercat: Torn de les polítiques fiscals. (PDF 1.57 MB)

La Reserva Federal americana va tornar a actuar ahir diumenge de forma extraordinària i avançant-se a la reunió oficial d'aquest dimecres, rebaixant els tipus oficials en -100p.b. situant ja el tipus mínim en el 0% i va anunciar un QE de 700.000Mn$, entre d'altres mesures. Però l'augment del nombre diari de contagis a nivell internacional i noves mesures de contenció aplicades pels països, especialment a Europa, però també als EUA, van provocar que les borses europees registressin a principi de la tarda caigudes prop del -7% i la borsa americana caigudes del -8%.

12 de Març - Nota de mercats - Caiguda a les borses davant de les decisions dels EUA i el BCE. (PDF 1.68 MB)

Les mesures de contenció anunciades ahir pel President Trump hores després que Itàlia augmentés les establertes durant el cap de setmana provocaven avui fortes caigudes a les borses europees en un context en què segueix augmentant el nombre diari de contagis a nivell internacional, especialment a Europa. Aquestes caigudes s'han accentuat després de la reunió del BCE i els índexs han tancat amb caigudes superiors al -12%.

9 de Març - Nota de mercats – La forta caiguda del preu del cru provoca fortes vendes a les borses. (PDF 1.43 MB)

L'abrupta ruptura de negociacions entre els països OPEP i no OPEP, especialment entre Aràbia Saudita i Rússia, ha fet caure el preu del cru prop d'un -30% des de divendres, afegint-hi un nou focus d'incertesa geopolítica als mercats i desencadenant fortes vendes a les borses. Tot això, afegit a la ràpida extensió del coronavirus fora de la Xina, i a les estrictes mesures de contenció preventives aplicades a Itàlia i altres països, està afectant de forma molt negativa el sentiment inversor.

6 de Març - Nota de mercats - S'accentuen els moviments externs als mercats. (PDF 1.08 MB)

La jornada d'avui s'inicia marcada per una nova onada compradora en el bo del govern americà a 10 anys, Treasury, que està reduint la seva TIR fins a la zona del mínim històric del +0,77% al matí europeu. L'efecte arrossegament sobre el bo del govern alemany a 10 anys situa la seva TIR en el -0,72%, que gairebé arriba ja als mínims històrics anotats el darrer mes d'agost. Aquest moviment comprador concentrat en el bo alemany penalitza els nivells de les primes de risc dels països perifèrics, i situa la prima espanyola en els 96p.b., mentre que la italiana repunta fins als 186p.b.

Segell d'Excel·lència Europea EFQM 500
Descarrega l'aplicació Santander a Google Play
Descarrega l'aplicació Santander a l'App Store
Canal oficial de Banco Santander Espanya a Twitter
Pàgina oficial de Banco Santander Espanya a Facebook
Canal oficial de Banco Santander Espanya a YouTube
Cuenta oficial de Banco Santander España en Instagram