Santander

Información de mercado actualizada en la situación de COVID-19

Estigues al dia amb nosaltres, rebent un resum diari que els nostres analistes t'ofereixen sobre la situació del mercat i la borsa de valors. A més, pots apuntar-te al nostre butlletí informatiu diari, setmanal o a tots dos, per estar sempre informat.

Tot seguit t'oferim un resum actualitzat de les notícies més rellevants del mercat de valors en el context actual de COVID-19:

18 de setembre - La Fed va oficialitzar els seus nous objectius, però va recordar la necessitat de més estímuls fiscals als EUA (PDF 1.22 MB)

La Fed va confirmar en el seu comunicat la modificació dels seus objectius de política monetària en la línia dels anuncis que va fer Powell a Jackson Hole. La roda de premsa posterior aombrà el sentiment inversor de la jornada en recordar la necessitat de nous estímuls fiscals als EUA en els quals, de moment, no hi ha avançaments. Les borses van mantenir ahir la tònica de preses de beneficis i l'atenció se centra ja en la compareixença conjunta de la setmana vinent de Mnuchin i Powell al Senate Banking Committee a l'espera que pugui servir d'agulló per impulsar la negociació fiscal. Serà també setmana de publicació de PMI, que aportaran més informació sobre el ritme de recuperació de la Zona Euro, on encara no hi ha dades reals rellevants del mes d'agost. En el cas de la Xina, se segueix confirmant la recuperació en V. En els mercats de renda fixa prevalen les compres i segments com ara el dels bons verds segueixen destacant a l'alça, recordant la importància de la gestió activa i selecció d'actius.

3 de setembre - El sentiment inversor positiu conviu amb els dubtes sobre l'impacte econòmic dels rebrots (PDF 1.3 MB)

Després del bon comportament a l'agost del gruix dels actius de risc, en un context a més de disminució de la volatilitat, els inversors afronten setembre amb incerteses que no sembla fàcil aclarir en l'estricte curt termini. L'evolució dels rebrots a Europa, amb especial incidència a Espanya i França, ja ha començat a impactar en els PMI i resta visibilitat a l'anticipada forta reactivació que haurien de mostrar els PIB del tercer trimestre. En el cas dels Estats Units, l'aprovació de nous estímuls fiscals és clau per sostenir el ritme del consum privat a l'espera que es consolidi el ritme de creació d'ocupació i sense oblidar la cita electoral de novembre. Quant als Bancs Centrals, sí hi ha percepció clara del mercat de seguir comptant amb el seu total recolzament, la qual cosa no és un element menor per explicar el bon comportament dels actius de risc. Així, amb uns tipus d'interès en mínims històrics, continu augment de la liquiditat en les principals economies i empreses capaces de generar beneficis, els mercats poden continuar compatibilitzant les incerteses relatives al creixement i evolució de la pandèmia amb el sentiment inversor positiu, sense oblidar que alternin amb lògiques sessions de preses de beneficis.

31 de Juliol - Nota de mercats: Els PIB dels EUA i de la zona euro es desplomen després de la crisi de la COVID-19 (PDF 885.41 KB)

En un context en què l'augment dels contagis podria frenar part de l'activitat de la zona euro, els inversors als EUA estan pendents de les negociacions entre demòcrates i republicans sobre el nou pla d'estímul, els ajuts del qual vencen avui divendres, i de les dades dels indicadors avançats del juliol, que als EUA semblen començar a apuntar cap a una certa desacceleració de la recuperació iniciada als mesos de maig i juny. Pel que fa als resultats empresarials, a més de les sorpreses positives destaca la millora de les previsions per a l'any.

22 de Juliol - Nota de mercats: Europa confirma el seu compromís amb una recuperació sincronitzada (PDF 1.37 MB)

L'acord assolit ahir pel Consell Europeu reconeix el diferent impacte de la pandèmia per països i té com a objectiu aconseguir una recuperació sincronitzada a la UE. Aquest plantejament contrasta clarament amb la gestió de la crisi financera del 2008 i es reflecteix a la fita històrica que el finançament sigui via emissió de deute per la Comissió Europea. Un altre factor diferencial és la confirmació del lideratge d'Europa en l'impuls a la sostenibilitat, en establir que el 30% del volum total de Next Generation UE i del Marc Financer Plurianual es destinin a objectiu climàtic global. I, per acabar, la rapidesa en assolir aquest acord: tot i que el Consell hagi estat el més llarg de la història no hem d'oblidar que s'ha aconseguit tan sols dos mesos després que Merkel i Macron llancessin la proposta conjunta. Els bons de governs perifèrics han estat una vegada més els que més han reaccionat a l'alça a aquesta consecució de la UE, i també s'hi han sumat l'or, l'euro i el petroli. Les borses continuen més pendents de l'evolució de la pandèmia i de la publicació de resultats empresarials.

16 de juliol - Nota de mercats: L'augment dels contagis accentua la pressió sobre els resultats empresarials (PDF 1.05 MB)

En un context en què l'augment continu dels contagis torna a afectar l'activitat de zones geogràfiques clau com els Estats Units, els inversors també estan pendents del Consell Europeu de divendres i dissabte i de la publicació de resultats empresarials. Tenint en compte que potser és massa ambiciós esperar que en aquest Consell es defineixi definitivament l'esquema d'ajuts de 750.000 Mn€, el to dels comunicats finals serà indicatiu de fins a quin punt s'avança en el consens que estan donant per descomptat els compradors de bons de governs perifèrics. Pel que fa als resultats empresarials, les borses ja donen per descomptat que siguin pràcticament els pitjors de la història, per la qual cosa l'atenció estarà en les previsions que ofereixin les empreses i en com estan ajustant els seus models de negoci a l'entorn actual. De moment, en els bancs americans prevalen les sorpreses positives.

10 de Juliol - Nota de mercats: Bones dades econòmiques versus augment dels contagis (PDF 1.21 MB)

L'avenç continuat dels contagis als EUA està afectant la trajectòria de les borses i en aquests dies s'imposen les preses de beneficis. Tanmateix, això no impedeix que en termes relatius el comportament dels cíclics europeus continuï destacant sobre els defensius. Al mateix temps, continuen les compres generalitzades de bons de governs, més marcades als països perifèrics però extensives també al Bund i al Treasury, i l'or supera la zona dels 1.800 $/unça. L'atenció se centra ja en la setmana vinent, en què conflueixen cites molt importants: dimarts es publica el PIB de la Xina del segon trimestre i les financeres americanes començaran a publicar els resultats trimestrals, i dijous es reuneix el BCE. Els inversors vigilaran també les declaracions que es puguin produir amb vista al Consell Europeu que se celebra a la darreria de la propera setmana, amb els ajuts de 750.000 Mn€ com a punt fonamental de l'agenda. En aquest escenari en el qual persisteixen les incerteses, és important mantenir la calma i recordar que les millors eines a la nostra disposició són la diversificació, l'horitzó temporal i el perfil de risc adequat. És important assenyalar que l'escenari actual està subjecte a múltiples factors canviants a curt termini, per la qual cosa requereix actualitzacions dinàmiques.

3 de juliol - Nota de mercats: Els EUA van crear 7,5 milions de llocs de treball entre al maig i el juny (PDF 1.02 MB)

A la sorpresa positiva d'ahir en la dada d'ocupació s'hi sumen avui els PMI del juny publicats a diferents països, entre ells Espanya, on el PMI de Serveis repunta fins a 50,2 alhora que tots els PMI preliminars de la zona euro, França i Alemanya es revisen a l'alça. No obstant això, en l'escenari continua pesant l'avenç dels rebrots i contagis en algunes zones clau, concretament als EUA. La combinació d'aquests factors fa que les pujades borsàries, on el Nasdaq manté el lideratge, no adoptin un patró sostingut per sectors/estils d'inversió i, al mateix temps, que actius refugi tradicionals continuïn acumulant guanys.

26 de juny - Nota de mercats: L'FMI revisa a la baixa les seves previsions (PDF 1.05 MB)

L'augment dels contagis a Texas, Florida i Califòrnia, la forta revisió a la baixa de les previsions anunciada per l'FMI i les mencions des dels EUA sobre una possible actuació d'aranzels a Europa afecten el sentiment inversor i han propiciat alguna jornada venedora a les borses, encara que no hem d'oblidar que durant la setmana el Nasdaq ha anotat dos màxims històrics consecutius. Mentrestant, els bancs centrals continuen adoptant mesures: ahir la Fed va establir directrius sobre dividends i recompres d'accions per als bancs en el 3T, mentre que Banxico va rebaixar el tipus oficial. El fortíssim recorregut a l'alça que acumulen les borses des del 23 de març en un context en què persisteix la incertesa és més que explicatiu de períodes com l'actual de to general lateral. En el mercat de bons europeus els inversors ja miren al Consell Europeu que s'acaba de convocar i que se celebrarà el 17 i 18 de juliol de manera presencial, cosa que, segons el parer dels experts, facilita substancialment avançar de manera clara en l'aprovació dels 750 MMn€ en ajuts.

19 de juny - Nota de mercats: Els bancs centrals incrementen els estímuls (PDF 988.39 KB)

Les mesures adoptades per pal·liar la crisi continuen assolint xifres màximes històriques; l'última d'elles és la injecció de liquiditat d'1,3 Bn€ executada ahir pel BCE en la subhasta de TLTRO III a la qual van acudir 742 bancs. Així, es continua confirmant que la vocació d'autoritats monetàries i governs va molt més enllà de mitigar els possibles episodis d'estrès en els mercats i busca reforçar les palanques que poden sustentar la reactivació. En aquesta línia, l'atenció està posada avui en el Consell Europeu que es reuneix per primera vegada després que la Comissió Europea fes pública la proposta dels 750 MMn€ en transferències i préstecs. Encara que els mandataris europeus no han d'adoptar-hi cap decisió formal, el to i els matisos del comunicat de clausura seran clau per determinar si les negociacions estan avançant en la bona direcció.

11 de juny - Nota de mercats: La visió de la Fed i el to de Powell foren més prudents del previst (PDF 1.02 MB)

La reunió de la Fed ha aclarit dubtes quant al seu compromís amb les compres d'actius, així com per la seva previsió d'un horitzó de tipus entorn de zero per als propers anys. Això no obstant, la seva visió prudent per a la recuperació econòmica, deixant de banda dades com ara la creació d'ocupació que tan bé va rebre el mercat, deriva avui en preses de beneficis a les borses i tornada als actius refugi, com ara el bo del govern americà i del govern alemany. A les vendes d'avui, cal tenir present la recuperació que acumulen les borses des dels mínims del 23 de març i en particular la pujada, en alguns casos vertical, de les darreres setmanes. Aclarides ja les reunions de juny del BCE i de la Fed, l'atenció dels inversors se centra ara en el Consell Europeu que se celebra dijous i divendres de la propera setmana i que serà clau per conèixer les posicions davant la proposta dels 750MMn€ en transferències i préstecs que ha presentat la Comissió Europea, Next Generation UE.

5 de juny - Nota de mercats: L'apetit pel risc dona prioritat als actius Zona Euro (PDF 994.44 KB)

L'impuls al sentiment inversor, especialment en actius Zona Euro, que es va iniciar amb la proposta conjunta de Merkel i Macron i es va referendar amb la presentació oficial del pla Next Generation EU, ha rebut aquesta setmana una sòlida empenta amb l'anunci del BCE d'augmentar la quantitat destinada al PEPP, prolongar-lo en el temps i reinvertir les compres. L'avenç en les desescalades a les principals economies desenvolupades, sense que de moment es produeixin els temuts rebrots de contagis, l'anunci de l'Aràbia Saudita i Rússia de prolongar l'actual nivell de retallada de producció de cru i el nou pla fiscal d'Alemanya s'han sumat a la bateria de bones notícies. També hi ha hagut algunes decepcions, com ara l'escenari macro del BCE, més pessimista que l'anunciat per la CE fa menys d'un mes. La cotització de l'euro per sobre de l'1,13$/€, la prima de risc italiana a la zona de 175p.b. i una borsa Zona Euro que en la setmana puja un +9% liderat per cicle i value constaten l'apetit del mercat pel risc. Les preses de beneficis se centren en el bo del govern americà i el bo del govern alemany. Els inversors miren ara a la Fed, que es reuneix el proper dimecres.

29 de maig - Nota de mercats: La Comissió Europea impulsa la integració: Next Generation UE (PDF 1.37 MB)

La proposta formal de la Comissió Europea, englobada sota la iniciativa Next Generation UE, suposa un pas ferm en pro de la integració europea. L'empenta donada per Merkel i Macron amb la seva proposta conjunta cobra encara més importància després de conèixer els detalls del Next Generation UE i tenint en compte la contribució que ambdós països, especialment Alemanya, realitzaran en els propers anys per a la devolució dels fons que s'obtinguin ara en el mercat. La resposta de l'euro, superant fins i tot l'1,11$/€, la forta caiguda addicional de les primes de risc de països perifèrics i semi-core i la pujada de les borses confirmen que el mercat fa una lectura global molt positiva del futur de la UE i, en particular, la zona euro. En el cas dels EUA, l'atenció se centra en els últims dies en les tensions renovades amb la Xina arran de la Llei de seguretat de Hong Kong, i el mercat estarà avui pendent del to de la roda de premsa de Trump anunciada.

22 de maig - Nota de mercats: Els impactes de la crisi determinen el comportament sectorial a les borses (PDF 987.38 KB)

La pandèmia del Covid-19 està dibuixant un nou escenari en el qual, a més de l'impuls exponencial al salt tecnològic/digital, es veuen afectades des de les activitats econòmiques fins als hàbits de treball i socials. Tot això es reflecteix als mercats i, en concret, a la trajectòria dels índexs borsaris en funció dels sectors/empreses que cotitzen. La crisi també es reflecteix a la gestió institucional i la proposta conjunta Merkel-Macron suposa una empenta a la integració europea, la qual cosa es reflecteix en el bon comportament de les primes de risc de països perifèrics. L'atenció ara està en el proper dimecres 27, data en què la Comissió Europea ha de presentar proposta concreta del Fons Europeu de Reconstrucció. El mercat també estarà pendent de les recents tensions entre els EUA i la Xina.

19 de maig - Nota de mercats: Els avenços en vacunes i l'acord Merkel-Macron, claus per a l'impuls del sentiment inversor (PDF 853.63 KB)

Les notícies d'avenços en vacunes i tractaments contra la COVID-19 estan essent fonamentals aquests dies per impulsar el sentiment inversor, i això es plasma en les fortes pujades de les borses en la jornada d'ahir. En el cas d'Europa, l'anunci conjunt de Merkel i Macron sobre el Fons de Reconstrucció Europeu és una empenta addicional i suposa un canvi de percepció sobre el compromís d'Europa d'afrontar aquesta crisi de manera integrada. Així mateix, aplana el camí perquè el BCE aconsegueixi més efectivitat en l'aplicació de les seves mesures, la qual cosa es reflecteix en la baixada de 30 pb de la prima de risc d'Itàlia entre ahir i avui. Al seu torn, l'euro, que cotitza en la zona de l'1,0960 $/€, és un reflex clar que el mercat en conjunt ha fet d'aquest anunci una lectura positiva per al futur d'Europa.

14 de maig - Nota de mercats: Sentiment inversor més prudent en unes borses que s'han d'adaptar a un escenari “no-V” (PDF 1.1MB)

Les preses de beneficis a les borses amb què s'iniciava el mes de maig, pròpies de les fortes revaloracions acumulades a l'abril, s'accentuen aquests dies de la mà d'un sentiment inversor més prudent. Les notícies de rebrots de contagis en alguns països generen incertesa sobre el ritme de la progressiva tornada a l'activitat al mateix temps que les dades macro que es publiquen confirmen el fort deteriorament del creixement. Les borses semblen estar reconeixent que han de deixar enrere l'escenari de recuperació en V i s'han d'adaptar a un entorn en el qual persistirà la incertesa en dades econòmiques i també empresarials, la qual cosa pot comportar certa volatilitat. En aquest moment cal seguir analitzant cada dada que es publica i la possible evolució de les desescalades en els confinaments.

8 de maig - Nota de mercats: Volums d'emissió i decisions judicials mantenen la pressió sobre els bons (PDF 1.06MB)

La sentència del Tribunal Constitucional d'Alemanya en relació amb les compres del BCE i la renovada allau d'emissions de bons sobirans, aquesta vegada més marcada als Estats Units, mantenen la pressió sobre les TIRE. En vista dels calendaris de subhastes, la previsió és que aquesta situació es prolongui encara en el temps. De cara a properes setmanes, atenció també a nous focus d'incertesa més enllà de la crisi mateixa del Covid-19, com ara les declaracions des dels EUA cap a la Xina revifant tensions comercials, sense oblidar que estem en any electoral, i els nuls avenços en les negociacions entre la UE i el Regne Unit per a l'acord comercial post-Brexit. En aquest context, i després de la forta pujada d'abril, les borses han optat per certa presa de beneficis el maig, a excepció del Nasdaq que va tancar ahir recuperant els nivells de l'1 de gener.

30 d'abril - Nota de mercats - El BCE augmenta les injeccions de liquiditat (PDF 801.67KB)

Els Bancs Centrals confirmen el seu compromís de contribuir a l'estabilitat dels mercats financers assegurant la liquiditat i el flux de crèdit a l'economia. El BCE ha donat avui un pas més augmentant i abaratint les injeccions de liquiditat. Tot això en una jornada en què hem conegut la forta destrucció de creixement als països de la Zona Euro al 1r T. Quant als beneficis empresarials publicats, la lectura que de moment fa el mercat és favorable i abril tanca amb forts guanys a les borses. No obstant això, cal tenir present la contínua revisió a la baixa de previsions que se segueixen produint.

24 d'abril - Nota de mercats - El fort augment d'emissions públiques pressiona les primes de risc perifèriques (PDF 1.03 MB)

La recuperació en el preu del cru minora la volatilitat de l'inici de setmana. No obstant això, en l'ànim dels inversors segueixen pesant les incerteses sobre els impactes de la pandèmia i, en el cas de la UE, la manca de visibilitat en algunes de les mesures pendents de definir. Després de les caigudes generalitzades a totes les dades que es publiquen, els inversors esperen conèixer ja les dades del PIB del 1T 2020 dels EUA, Zona Euro, Espanya, Itàlia que es publicaran la propera setmana. A més, es reuneixen la Fed i el BCE i, malgrat la quantia de mesures aprovades en aquestes setmanes, no es poden descartar nous anuncis. Els mercats de renda fixa segueixen dirigint volums d'emissió molt per sobre dels previstos fa tan sols unes quantes setmanes mentre les borses segueixen testant nivells a l'espera que publiquin més empreses.

21 d'abril - Nota de mercats - El cru en números vermells reflecteix la incertesa que envolta el curt termini (PDF 1015.36 KB)

La pressió d'inventaris en el mercat del cru amb caiguda continuada de la demanda va provocar ahir l'entrada en negatiu del futur de maig del WTI. Encara que el contracte torna avui a terreny positiu, l'efecte espiral sobre el següent venciment es fa palès amb una caiguda superior al -15%. La falta de visibilitat en el curt termini sobre la durada i l'impacte de les mesures de contenció aplicades per les economies principals està marcant la direcció del preu. Caldrà constatar la disminució progressiva dels inventaris, especialment als Estats Units, perquè la previsió de recuperació de la demanda pugui actuar com a catalitzador a l'alça per al preu. Tot això, pendent de possibles negociacions per a retallades addicionals de producció.

8 d'abril - Nota de mercats - El Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), punt d'inflexió en la renda fixa Zona Euro (PDF 1.3 MB)

Els mercats continuen amb la tendència de normalització de nivells iniciada a finals de març. En el cas de la renda fixa Zona Euro, el PEPP ha suposat un punt d'inflexió tant pel seu volum com, especialment, per la seva flexibilitat i abast, dotant de liquiditat i demanda a pràcticament tots els segments i terminis. La contenció de diferencials en els bons perifèrics i la reactivació del primari en crèdit reflecteixen la millora del sentiment inversor en l'actiu.

3 d'abril - Nota de mercats - Setmana de dades macro (dolents) i menor volatilitat en els mercats (PDF 1.38 MB)

La incertesa sobre l'impacte en creixement que tindran les mesures de contenció que aplica cada país continua marcant la trajectòria dels mercats. La Xina és la referència avançada no només pel que fa a l'impacte, sinó al perfil que podria tenir la recuperació posterior. Els seus PMI del març han assenyalat recuperació en V a curt termini, però cal que ho confirmin les dades reals. En el cas d'Europa i els EUA, el desfasament temporal en l'aparició dels brots fa que siguin les dades del març les primeres a reflectir caigudes històriques. En aquests dies, els mercats mantenen un to d'estabilitat més gran i de menor amplitud dels seus moviments, tot això ajustant els seus nivells de referència.

27 de març - Nota de mercats – Plans fiscals i mesures de política monetària arriben a rècords històrics (PDF 1.73 MB)

En els darrers cinc dies Alemanya ha ratificat el pla de despeses públiques més gran des de la segona guerra mundial i deixa en suspens el seu objectiu d'“endeutament zero”; els Estats Units han aprovat un pla de despeses de més de 2Bn$, prop del +10% del PIB i més del doble del dedicat durant la crisi del 2008; i la Reserva Federal ha eliminat qualsevol límit a l'hora de comprar bons del govern, Treasuries i MBS i ha augmentat la quantia, l'abast i el volum dels mecanismes de finançament a l'economia. Les borses, tot i que mantenen la volatilitat lligada a la incertesa sobre l'efecte, la quantia total i la durada de les mesures de contenció dels diferents països, han registrat per primera vegada en aquesta crisi jornades de forts guanys i pujades consecutives sota el guiatge de l'anunci de les esmentades mesures.

19 de març - Nota de mercats - El "bazooka" del BCE sí alleuja els mercats de deute (PDF 1.76 MB)

Els inversors han rebut avui amb fortes compres en bons de governs Zona Euro, especialment perifèrics, l'anunci d'aquesta nit del BCE d'un programa especial de compres d'actius (PEPP) per valor de 750.000Mn€. Durant la tarda europea, el Banc d'Anglaterra va anunciar una nova retallada extraordinària del tipus oficial, situant-lo en el +0,1% i augment de les compres de bons en 200MMn£ fins a 645MMn£.

16 de març - Nota de mercats - El ‘bazooka’ de la FED no és suficient per al mercat: Torn de les polítiques fiscals (PDF 1.57 MB)

La Reserva Federal americana va tornar a actuar ahir diumenge de forma extraordinària i avançant-se a la reunió oficial d'aquest dimecres, rebaixant els tipus oficials en -100p.b. situant ja el tipus mínim en el 0% i va anunciar un QE de 700.000Mn$, entre d'altres mesures. Però l'augment del nombre diari de contagis a nivell internacional i noves mesures de contenció aplicades pels països, especialment a Europa, però també als EUA, van provocar que les borses europees registressin a principi de la tarda caigudes prop del -7% i la borsa americana caigudes del -8%.

12 de Març - Nota de mercats - Caiguda a les borses davant de les decisions dels EUA i el BCE (PDF 1.68 MB)

Les mesures de contenció anunciades ahir pel President Trump hores després que Itàlia augmentés les establertes durant el cap de setmana provocaven avui fortes caigudes a les borses europees en un context en què segueix augmentant el nombre diari de contagis a nivell internacional, especialment a Europa. Aquestes caigudes s'han accentuat després de la reunió del BCE i els índexs han tancat amb caigudes superiors al -12%.

9 de Març - Nota de mercats – La forta caiguda del preu del cru provoca fortes vendes a les borses (PDF 1.43 MB)

L'abrupta ruptura de negociacions entre els països OPEP i no OPEP, especialment entre Aràbia Saudita i Rússia, ha fet caure el preu del cru prop d'un -30% des de divendres, afegint-hi un nou focus d'incertesa geopolítica als mercats i desencadenant fortes vendes a les borses. Tot això, afegit a la ràpida extensió del coronavirus fora de la Xina, i a les estrictes mesures de contenció preventives aplicades a Itàlia i altres països, està afectant de forma molt negativa el sentiment inversor.

6 de Març - Nota de mercats - S'accentuen els moviments externs als mercats (PDF 1.08 MB)

La jornada d'avui s'inicia marcada per una nova onada compradora en el bo del govern americà a 10 anys, Treasury, que està reduint la seva TIR fins a la zona del mínim històric del +0,77% al matí europeu. L'efecte arrossegament sobre el bo del govern alemany a 10 anys situa la seva TIR en el -0,72%, que gairebé arriba ja als mínims històrics anotats el darrer mes d'agost. Aquest moviment comprador concentrat en el bo alemany penalitza els nivells de les primes de risc dels països perifèrics, i situa la prima espanyola en els 96p.b., mentre que la italiana repunta fins als 186p.b.

Segell d'Excel·lència Europea EFQM 500
Descarrega l'aplicació Santander a Google Play
Descarrega l'aplicació Santander a l'App Store
Canal oficial de Banco Santander Espanya a Twitter
Pàgina oficial de Banco Santander Espanya a Facebook
Canal oficial de Banco Santander Espanya a YouTube
Cuenta oficial de Banco Santander España en Instagram