Santander

Wiki Seguretat en línia. Sempre t'agrada resoldre tots els dubtes. Al Santander t'ajudem a resoldre els de la Seguretat en línia. #SantanderSeguridad

PHISHING

Es tracta d'una pràctica fraudulenta que consisteix a enganyar els usuaris per aconseguir informació confidencial tot fent-se passar per una empresa o institució coneguda.

El mitjà més emprat per cometre aquest tipus de frau és el correu electrònic i, en moltes ocasions, els ciberdelinqüents es fan passar per entitats financeres amb l'objectiu de robar les claus d'accés a la banca en línia o les dades d'una targeta de crèdit.

A vegades també es fa servir aquest mètode per infectar els ordinadors o telèfons intel·ligents amb algun tipus de programari maliciós.

Si vols saber més sobre el phishing i com protegir-te, fes clic aquí.

PHARMING

Consisteix a realitzar la redirecció del trànsit d'una pàgina web legítima (per exemple, la pàgina web d'un banc) a una altra de fraudulenta.

Com aconsegueix un ciberdelinqüent llançar un atac de pharming? Infecta el teu dispositiu amb un programari maliciós.

És a dir, per protegir-te és important que comptis amb un programari actualitzat i un bon antivirus.

Consulta els nostres Consells de Seguretat en línia per saber-ne més.

CAVALLS DE TROIA (VIRUS)

Els cavalls de Troia són un tipus de programari maliciós. Aquest programari, d'aspecte innocu, s'allotja als ordinadors o telèfons intel·ligents amb l'objectiu de recollir informació o permetre el control de la màquina per part d'un tercer sense que l'ordinador deixi de funcionar de forma correcta i sense que l'usuari legítim del dispositiu se n'adoni.

Per protegir-te és important que el teu programari estigui actualitzat i comptis amb un bon antivirus.

Consulta els nostres Consells de Seguretat en línia per saber-ne més.

CONTINGUT BROSSA

El contingut brossa o spam és la denominació que reben els missatges de correu electrònic no sol·licitats, habitualment amb aspecte de missatge publicitari. Quan els missatges arriben a través d'aplicacions de missatgeria instantània, s'anomenen spim.

En ambdós casos l'objectiu acostuma a ser fraudulent. Els missatges inclouen enllaços que pretenen infectar l'ordinador o mòbil amb programari maliciós o redirigir a pàgines on se sol·liciten dades personals per intentar capturar la teva informació i utilitzar-la amb fins fraudulents.

Per protegir-te hi ha prou amb no fer clic als enllaços que reps en correus electrònics, SMS o missatges de WhatsApp. Així mateix cal comptar amb un bon antivirus que protegeixi de possibles intents d'infecció amb virus.

Consulta els nostres Consells de Seguretat en línia per saber-ne més.

SCAM

L'scam és un tipus d'estafa que utilitza el correu electrònic per oferir negocis, relacions, ofertes de feina falsos, etc.

SUPLANTACIÓ DE CORREU

Es produeix quan algú fa servir el nostre nom o l'adreça del nostre correu electrònic per enviar missatges de contingut brossa (veure "Contingut brossa") o cometre actes fraudulents amb la pretensió que els destinataris confiïn en aquests missatges, ja que poden pensar que procedeixen d'un remitent conegut.

Per evitar-ho, recorda fer servir contrasenyes segures i no compartir aquesta informació amb ningú. Segueix aquest Consells de Seguretat per aprendre a protegir el teu món en línia.

CERTIFICAT DIGITAL

Un certificat digital o certificat electrònic és allò que confirma la identitat digital d'una pàgina web. S'utilitza per encriptar les comunicacions.

És important perquè permet verificar la legitimitat d'una web i és quelcom que t'has d'acostumar a fer sempre abans de facilitar dades personals, claus, números de targeta de crèdit, etc.

Per norma general, per a una navegació segura comprova que les pàgines web que visitis comencin per https:// i que la barra d'adreces del navegador tingui un cadenat tancat.

Aprèn a navegar amb seguretat amb els nostres Consells de Seguretat en línia.

CONNEXIÓ SEGURA

Connexió perquè les dades "viatgin" encriptades. D'aquesta manera l'intercanvi d'informació es realitza en un entorn segur i lliure d'atacs.

MULATER

Un mulater o mulater bancari és la denominació que rep la persona que ha acceptat una oferta de feina a través d'Internet per una suposada empresa real. La feina consisteix a realitzar gestions de cobraments i pagaments a través de transferències de diners des dels seus propis comptes bancaris a altres comptes bancaris a l'estranger.

En realitat el mulater és col·laborador necessari per a la comissió del delicte. No importa que no sàpiga que forma part d'una trama de blanqueig de diners. Vés amb compte amb les ofertes de feina que acceptis si no vols acabar detingut i acusat d'un delicte.

OTP

Són les sigles de "One Time Password", és a dir, les claus d'un sol ús que en general es fan servir com a factor d'autenticació addicional per signar operacions bancàries o compres en línia. Gràcies a aquest sistema, les teves transaccions en línia són més segures.

HOAX

És la denominació en anglès que reben les enganyifes enviades de forma massiva per via electrònica. Acostumen a ser missatges amb notícies falses sobre alertes, advertències de virus, llegendes urbanes, cadenes de solidaritat, etc. El seu objectiu és arribar al major nombre de persones per captar indirectament el nombre màxim d'adreces de correu electrònic per, després, llançar atacs de phishing o simplement saturar i bloquejar els servidors de correu.

SMISHING

És una variant del phishing (veure "Phishing") que en comptes de realitzar-se a través del correu electrònic utilitza la missatgeria del telèfon mòbil o els SMS. La finalitat és la mateixa: capturar credencials d'accés a la banca mòbil o qualsevol informació personal o confidencial que permeti portar a terme un frau.

Si vols saber més sobre aquest i altres problemes de seguretat per protegir-te, consulta els nostres Consells de Seguretat en línia.

 

Segell d'Excel·lència Europea EFQM 500
Descarrega l'aplicació Santander a Google Play
Descarrega l'aplicació Santander a l'App Store
Canal oficial de Banco Santander Espanya a Twitter
Pàgina oficial de Banco Santander Espanya a Facebook
Canal oficial de Banco Santander Espanya a YouTube
Cuenta oficial de Banco Santander España en Instagram