Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL3J2A1
Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL3J2A3

Te’n vas de vacances i et preocupa deixar casa teva sola davant del risc de possibles robatoris? Et proposem una guia completa per prevenir els robatoris al teu habitatge i minimitzar els riscos. Adopta unes rutines bàsiques de seguretat que t’ajudaran a mantenir casa teva i els teus béns fora de perill i a gaudir amb tranquil·litat de les teves merescudes vacances.

Segons dades del Ministeri d’Interior, l’any passat es van registrar 150.579 delictes de robatori amb força en domicilis, dels quals el 35% es van produir a l’estiu.

El 2019, les xifres de robatoris als domicili se situen en els 37.157, segons el balanç de criminalitat del primer trimestre del 2019. Els robatoris en habitatges suposen el 50% del total dels robatoris en propietat privada. L’altre 50% correspon a negocis. Què es pot fer per evitar aquest tipus d’estadístiques? Des de la Guàrdia Civil estableixen una sèrie de recomanacions bàsiques per evitar robatoris a casa. Recopilem 10 senzills consells perquè passis un estiu segur i tranquil.

Recomanacions bàsiques per evitar robatoris a casa

  1. Portes i finestres sempre tancades. Tanca sempre la porta fent servir la clau, no només el pestell de cop, ja que així es poden obrir fàcilment. Si no disposes d’una porta blindada, els experts en seguretat recomanen que tingui, almenys, dos punts de tancament, i que no hi hagi cap buit entre la porta i el terra per impedir l’entrada de lladres.
  2. No amaguis les claus a la bústia, en testos, a la caixa dels comptadors... És comú utilitzar un lloc a prop de la porta per deixar un joc de claus extra en cas d’emergència o per facilitar l’accés a casa a familiars i amics quan no hi som, però és un amagatall fàcilment localitzable pels lladres i, per tant, insegur.
  3. No deixis les persianes completament tancades. Encara que sembli una obvietat, és un signe evident d’absència a la llar i una de les recomanacions bàsiques de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat de cara al període estival. Mantén les persianes una mica aixecades, de manera que des de fora es pugui entendre com “hi ha algú dins”. Cal transmetre l’aparença que l’habitatge està habitat en períodes llargs d’absència per evitar que els lladres tinguin casa nostra casa com a objectiu.
  4. Només deixa roba estesa en absències no massa prolongades. La idea és establir pautes senzilles que permetin aparentar normalitat a l’habitatge i, sobretot, que la casa no està totalment buida. Si tu i la teva família esteu pocs dies fora, veure roba estesa des de fora és senyal de normalitat. Si l’estada és més llarga, seria un senyal clar d’inactivitat per als lladres.
  5. No desconnectis totalment l’electricitat. El timbre de la porta desconnectat és un indici d’absència.
  6. No deixis diners, joies ni objectes valuosos al domicili. No deixis a la vista ni guardis a casa grans quantitats de diners, claus, talonaris, claus de targetes o codis d’accés a la banca en línia i objectes de valor com joies, rellotges o aparells de tecnologia. Pots fer servir una caixa forta per a aquest tipus de propietats. No deixis tampoc objectes de valor a terrasses sense tancament.
  7. Elabora un inventari amb els números de sèrie d’aparells electrònics, la marca i el model. Fes el mateix amb les joies i altres productes de valor i tecnologia. Disposar de fotografies t’ajudarà en cas que hagis de presentar una denúncia.
  8. No comentis els teus plans de vacances amb desconeguts ni a les xarxes socials. Un comentari banal pot donar massa pistes als lladres sobre la teva absència i la seva durada. Evita no només comentar els teus plans a les xarxes socials, sinó també pujar fotos de les teves vacances i, si ho fas, desactiva la localització de totes les teves xarxes per no donar aquesta informació a estranys i desconeguts.
  9. En absències prolongades demana a un veí que vigili sovint. Amb aquesta senzilla recomanació, evitaràs, per exemple, acumular cartes a la bústia i donar una sensació d’abandonament del domicili. Demana als amics i familiars que facin comprovacions periòdiques de l’estat de l’habitatge, encenent algun llum de manera ocasional o connectant la ràdio i la televisió de manera puntual per crear sensació de normalitat. Deixa un telèfon de contacte als teus veïns perquè et localitzin en cas d’emergència.
  10. Abans d’anar-te’n, si perceps alguna presència estranya al carrer o un signe d’alarma, com marques a les portes o els portals, o sorolls no habituals en cases desocupades, avisa el 112. Recorda prendre nota de qualsevol cosa o vehicle sospitós.

Alarmes, caixes fortes i assegurances

La clau per a unes vacances segures i tranquil·les és mantenir aquestes senzilles pautes de seguretat. A més, pots valorar l’ús de sistemes de seguretat:

  • Instal·la algun tipus de mesura dissuasiva com a porta blindada que inhibeixi els lladres.
  • Reforça les frontisses amb pius d’acer i angles metàl·lics que impedeixin palanquejar la porta. Instal·la espiells panoràmics.
  • Protegeix les finestres amb la instal·lació de barrots, essencialment als baixos i primers pisos.
  • Utilitza caixes fortes en cas que tinguis objectes de valor per tal de mantenir-los en un lloc segur davant de l’entrada de lladres.
  • Fes servir un sistema temporitzador de llums que simuli activitat a casa durant la teva absència.
  • Valora la possibilitat d’instal·lar una alarma o càmeres de seguretat connectades amb sistemes centrals que permetin un servei de vigilància 24 hores i l’actuació immediata en cas d’una situació de risc.

Què cal fer en cas de robatori

  1. Si trobes la porta de casa teva oberta o una finestra trencada, no hi entris. Truca a la Policia (091) o a la Guàrdia Civil (062). No toquis res de l’interior, perquè podries destruir proves.
  2. Quan formulis la denúncia presenta la documentació dels objectes robats, com ara factures, fotografies... En aquest punt, recorda la nostra recomanació prèvia d’anotar el número de sèrie dels electrodomèstics, aparells de fotografia, de vídeo i similars, i fotografiar les joies i altres objectes de valor.
  3. Posa’t en contacte amb la companyia de la teva assegurança de llar per notificar el que ha passat, però abans revisa les condicions generals i particulars del teu contracte per saber si la cobertura de robatori està coberta per la teva pòlissa i quins en són els límits establerts.

Gaudeix d’unes vacances segures i tranquil·les seguint unes senzilles pautes de comportament. Recorda tancar bé portes i finestres, no deixar objectes de valor a la vista i adoptar mesures bàsiques per transmetre l’aparença que l’habitatge està habitat en tot moment.

Z7_3OKIGJ82OO4H00QP595BL3J2Q0

Valorar aquest article

Tu valoración ha sido guardada.

Z7_3OKIGJ82OO2I60QB7IM7JH5IB0
${loading}
×